Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ionel Dancă (Forța Dreptei): Amânarea bugetului pe 2022 va întârzia PNRR

Opozitie motiune cenzura Ionel Danca.jpg

Ionel Dancă: Asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale, o glumă politică proastă
Ionel Dancă: Asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale, o glumă politică proastă
Sursa imaginii: 
Facebook/Ionel Dancă

Coaliția PSD-PNL este una împotriva firii și era de așteptat să nu se înțeleagă la împărțirea banilor, declară la RFI deputatul Ionel Dancă, membru al noului partid lansat de Ludovic Orban, Forța Dreptei. Deocamdată nu e clar când va fi depus la Parlament proiectul de buget pe 2022.

Ionel Dancă spune că întârzierea bugetului pe 2022 nu este neapărat o surpriză: ”Nu e nici o surpriză că nu se înțeleg deocamdată asupra proiectului de buget, pentru că este o coaliție împotriva firii, stânga-dreapta, cu obiective politice diferite și era de așteptat să nu se înțeleagă la împărțirea banilor. E de fapt o luptă pentru bani, cine să-și aloce cele mai mari sume pe principalele ministere. Pe de altă parte, sunt întârzieri mari în ceea ce înseamnă pregătirea bugetului, pentru că în momentul de față, nu există nici măcar Hotărârile de Guvern pentru înființarea și organizarea noilor ministere”.

 

Marcel Ciolacu: Bugetul de stat ar putea fi aprobat la finalul lunii ianuarie 2022. Liderul PSD vorbește de un deficit bugetar de 6,2% din PIB

 

Bugetul ar putea fi adoptat ”militărește” până lunea viitoare

 

În opinia deputatului, ”grav este nu că nu se înțeleg pe bani, ci că o amânare a proiectului de buget va întârzia în același timp cel mai important proiect al României din perioada aceasta și pentru următorii ani, PNRR. Ei pe de o parte și-ar dori foarte mult să aprobe proiectul de buget, pentru că sunt niște condiționalități, inclusiv fondurile care au venit sub formă de prefinanțare, cele 1,8 miliarde de euro din granturile din PNRR și urmează să vină și partea de prefinanțare din zona de împrumuturi. Deocamdată, sunt în contul trezoreriei de la BNR și nu pot fi folosiți, pentru că nu există un cadru legal pentru folosirea acestor bani”.

 

Taxarea IMM-urilor

 

Ministerul Finanțelor vrea să scadă de la 1 ianuarie 2022 pragul de încadrare a IMM-urilor la plata impozitului pe venit de 1%, potrivit unui proiect de OUG publicat pe site, conform G4Media. Pragul de încadrare va scădea de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Prin urmare, firmele cu cifra de afaceri de peste 500.000 de euro vor plăti impozit de 16% pe profit, în loc de 1% pe cifra de afaceri.

Ionel Dancă spune că acesta ”este un artificiu prin care practic crește sarcina fiscală asupra IMM-urilor, prin reducerea pragului de impozitare a cifrei de afaceri de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Este o creștere de fiscalitate care încalcă angajamentul nostru, al liberalilor care ne-am prezentat în fața alegătorilor cu un program de guvernare în care am promis negru pe alb, foarte clar, răspicat, de mai multe ori, că nu vom crește taxe și nu vom introduce noi taxe. Este dovada că de fapt acest Guvern este condus de PSD în aceeași manieră cu care am fost obișnuiți cu ani în urmă, prin care tot ceea ce înseamnă partea de business, de dezvoltare a afacerilor este impozitată și taxată, pentru a face loc la pomeni sociale”.

 
Ionel Dancă, despre întârzierea bugetului pe 2022