Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asasinarea lui JFK: mii de noi documente au fost desecretizate

jfk.png

John Fitzgerald Kennedy cu câteva minute înainte de a fi asasinat, Dallas, Texas, 22 noiembrie 1963
Sursa imaginii: 
© Jim Altgens, AFP via France24

După patru ani de la publicarea, de către administrația Trump, a mai multor dosare referitoare la acest caz care a dat naștere unei serii întregi de teorii conspiraționiste, guvernul american a publicat miercuri mii de noi documente legate de asasinarea președintelui John Fitzgerald Kennedy. Rapoartele desecretizate, provenind de la FBI și CIA, au fost publicate pe site-ul Archivelor Naționale, transmite AFP.

Asasinarea președintelui John Fitzgerald Kennedy în 1963 reprezintă în continuare o sursă a teoriile conspiraționiste, în ciuda variantei oficiale, conform căreia fostul președinte a fost ucis de către Lee Harvey Oswald.

Noile rapoarte arată că anchetatorii au urmărit foarte multe piste,  de la serviciile secrete sovietice, la grupurile comuniste din Africa și până la mafia italiană, pentru a afla dacă Oswald a avut complici în acestă crimă comisă la 22 noiembrie 1963, în Dallas, Texas, care a șocat o lume întreagă.

Arată de asemenea că Statele Unite au intensificat acțiunile de spionaj și tentativele de influențare a regimului cubanez al lui Fidel Castro, cu care Oswald a avut legături, și pe care guvernul Kennedy a dorit să îl răstoarne.

Cele 1 491 documente au fost publicate pe site-ul Arhivelor Naționale, care conținea deja zeci de mii de documente legate de moartea lui Kennedy și de investigația care a urmat.

Alte documente vor fi publicate până la 15 decembrie 2022

Crima a dat naștere multor teorii conspiraționiste, exploatate de câteva cărți și filme, cum ar fi cel a lui Oliver Stone, JFK (1991).

Acestea resping concluziile comisiei de anchetă numită "Comisia Warren" care stabilise în 1964 că Lee Harvey Oswald, un fost un membru de comando marin care a trăit în Uniunea Sovietică, a acționat singur în asasinarea președintelui Kennedy.

Oswald a fost ucis pe 24 noiembrie 1964 de Jack Ruby.

Unii cred că Oswald a fost folosit de Cuba sau URSS. Iar alții consideră că asasinatul ar fi fost comandat de opoziția cubaneză susținută de serviciile secrete americane și de FBI sau chiar de opozanții președintelui din SUA.

În 2017, Donald Trump a făcut publice mai multe dosare referitoare la acest caz, în conformitate cu o lege a Congresului din 1992 care cere ca toate documentele legate de președintele Kennedy să fie publicate în termen de douăzeci și cinci de ani.

Cu toate acestea, președintele Biden, care promisese să respecte legea, a amânat cu un desecretizarea noilor documente în octombrie.

Casa Albă este acum presată să publice restul documentelor înainte de 15 decembrie 2022, dacă nu există niciun motiv să le țină secrete.

Philip Shenon, specialist în cazul Kennedy, a declarat miercuri pentru revista Politico faptul că anumite documente nu vor fi făcute niciodată publice din motive de securitate, iar acest lucru va continua să alimenteze teoriile conspirației.

Tot el spune că în acest moment 15 000 de documente sunt încă secrete, majoritatea provenind de la CIA și FBI.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24