Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța și Rusia - diplomație prin artă

macron.png

Emmanuel Macron și soția sa Brigitte la expoziția fraților Mihail și Ivan Morozov de la Fundația Louis Vuitton din Paris, septembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

La fel de solidă ca podul Alexander III din Paris, la fundația căruia Țarul Nicolae al II-lea a fost cel care a pus prima piatră, arta contribuie la consolidarea relațiilor diplomatice dintre Franța și Rusia, în ciuda dezacordurilor profunde în alte domenii.

Dacă relațiile lui Vladimir Putin cu Occidentul sunt în permanență problematice, în materie de artă, echipa Franța-Rusia nu are pereche. Drept dovadă, colecția fraților ruși, Mihail și Ivan Morozov, expusă din septembrie la Fundația Louis Vuitton din Paris, la patru ani după expoziția unui alt mare colecționar rus, Serghei Şciukin, care a atras un număr record de aproape 1,3 milioane de vizitatori.

După trei amânări din cauza crizei sanitare, s-a reușit expunerea a 200 de picturi și sculpturi colecționate de cei doi industriași ruși de la începutul secolului al XIX-lea: comori franceze (van Gogh, Gauguin, Renoir, Cézanne, Matisse, Bonnard, Monet, Manet ...) și rusești (Golovina, Gontcharova, Korovina, Machkov, Malevitch, Melnikov, Repin, Serov ...).

Este prima oară când o colecție de o asemenea anvergură este transportată în afara Rusiei. Emmanuel Macron și Vladimir Putin au semnat împreună prefața catalogului expoziției. În text, primul evocă „punțile pe care artiștii și iubitorii de artă le-au construit între țările noastre", iar cel de-al doilea „aceste evenimente atât de semnificative din domeniul culturii și al artei, care consolidează tradiționala relație specială dintre țările noastre".

Deoarece arta, după spusele Nataliei Khantsevici, atașatul cultural al Ambasadei Rusiei din Franța, este un instrument de ”soft power”, „un instrument discret care permite negocierea și progresul în multe domenii".

„Cultura și arta ocupă un loc special în relațiile dintre Rusia și Franța, în ciuda tuturor răsturnărilor de situație din istorie, în ciuda diferențelor serioase dintre cele două țări", declară Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Compania de lux LVMH la Kremlin

De câțiva ani, această campanie soft-power se bucură de susținerea unuia dintre liderii pieței de capital din Franța. Jean-Paul Claverie, consilierul lui Bernard Arnault, directorul executiv al LVMH Luxury, de care aparține și Fundația Vuitton, susține că prietenia lui cu nepotul lui Şciukin a făcut posibilă concretizarea expoziției artistului rus. El și-a exprimat aprecierea față de implicarea celor trei mari muzee din Rusia, Hermitage, Muzeul Pușkin și Galeria Tretiakov, dar și față de susținerea lui Vladimir Putin însuși, pe care l-a întâlnit la Kremlin în 2016, un „pas foarte important", conform spuselor sale.

În ceea ce privește sectorul financiar, LVMH se află, de asemenea, în top, aducând „o contribuție științifică specială legată de restaurarea și securitatea lucrărilor”, dar și „prin asumarea unui risc”, adaugă dl Claverie.

Dialogul de la Trianon

LVMH a finanțat „diagnosticarea” lucrărilor, dintre care unele au fost foarte afectate, dar și restaurarea lor, între care „Rondul prizonierilor” a lui Van Gogh, prezentată pentru prima dată publicului larg.

„Nu avem mijloacele marilor sponsori privați pentru a acoperi toate costurile unei colecții precum cea a fraților Morozov. Fără o cooperare cu sfera instituțională și diplomatică, nimic nu ar fi fost posibil”, susține Sylvain Guiaugué, din partea Ministerului francez al Afacerilor Externe.

Administrația prezidențială subliniază la rândul său, „legătura istorică" dintre marii colecționari privați și statul francez, care au întreprins dintotdeauna o „diplomație culturală".

Petru cel Mare a fost cel care a deschis această pagină din istorie, urmat fiind de Ecaterina a II-a a Rusiei, de Diderot și de filozofii iluminismului.

Catherine Pégard, șefa administrației Palatului de la Versailles, a mărturisit că la expoziția organizată în 2017, la 300 de ani de la prima vizită în Franța a lui Petru cel Mare, și-a dat seama ”cât de mult ar putea influența acest eveniment sfera diplomatică”. Cu această ocazie, Emmanuel Macron, proaspăt ales în funcție, l-a invitat pe Vladimir Putin la fosta reședință a Regelui Soare, lansând astfel ,,dialogul de la Trianon”. Platforma a permis colaborarea între start-up-uri din Franța și din Rusia și marile companii.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24.