Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Participarea ambasadorului rus la așa zisa ”inaugurare” a liderului de la Tiraspol, ”o acțiune neprietenoasă”

card_digital_maeie_1_0.png

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău califică participarea șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse la așa zisă ”inaugurare” a liderului de la Tiraspol, după recentele ”alegeri prezidențiale” ca fiind ”o acțiune neprietenoasă”. Externele de la Chișinău reamintesc că așa zisele ”alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană sunt nelegitime. Cu toate acestea, Vadim Krasnoselski a fost felicitat pentru victoria obținută la alegerile din 12 decembrie, de liderul socialiștilor, Igor Dodon, dar și de Înalt Preasfințitul Vladimir de la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Rusiei. 

”În contextul participării ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, la așa numita “inaugurare” a liderului de la Tiraspol, reamintim că așa zisele ”alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană sunt nelegitime și contrare cadrului constituțional al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe. Declarația vine după ce mai multe voci au criticat lipsa unei reacții prompte a Ministerului de Externe, instituție care ar fi trebuit să ceară expulzarea ambasadorului, după participarea la evenimentul de la Tiraspol.

În comunicatul remis presei, Externele au precizat că participarea șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse la astfel de acțiuni este considerată de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene drept ”o acțiune neprietenoasă”. ”Prezența diplomaților străini în activitățile ce pot fi utilizate în scopuri de propagandă niciodată nu va contribui de o manieră pozitivă nici la reglementarea conflictului transnistrean, nici la dezvoltarea unor relații bilaterale bazate pe respect reciproc. Această poziție va fi comunicată ambasadorului Federației Ruse în timpul apropiat”, a anunțat Ministerul Afacerilor Exerne.

Recent, oficialii moldoveni au venit cu un apel către toți partenerii externi să se abțină de la delegarea observatorilor și participarea la așa zisele ”alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană, scrie IPN. Diplomația Republicii Moldova a menționat că participarea la astfel de acțiuni reprezintă o sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și subminează procesul de soluționare a conflictului transnistrean. ”Autoritățile moldovene au calificat aceste alegeri drept nelegitime și nule, care contravin legislației naționale în vigoare, precum și principiilor relevante ale dreptului internațional”.

Biroul politici de reintegrare a reiterat poziția Guvernului Republicii Moldova că astfel de ”alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic.

Să spunem că, la așa numita ”inaugurare” a liderului de la Tiraspol a participat și Mitropolitul Moldovei și al Chișinăului Vladimir, care a apreciat calitățile liderului de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, scrie Ziarul Național. ”Nu e ușor să conduci un stat, să conduci cu oamenii”, a spus Mitropolitul Vladimir, care l-a lăudat pe Krasnoselski pentru contribuția sa la construirea bisericilor și mănăstirilor. Mitropolitul i-a făcut cadou lui Krasnoselski o icoană de la Ierusalim.

Niciun oficial moldovean nu a venit cu vreun mesaj de felicitare pentru liderul de la Tiraspol. Fostul președinte moldovean, Igor Dodon a ținut să-l felicite, menționând că, conducerea Moldovei, indiferent dacă dorește sau nu, va trebui să poarte un dialog cu actuala administrație de la Tiraspol. Dodon a venit cu un apel către președintele Moldovei, Guvern și conducerea Parlamentului ”să înceteze cu lansarea declarațiilor scandaloase și a unor acțiuni greșite, care ar putea ”arunca” procesul de reglementare transnistreană cu decenii în urmă”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția Ministerului de Externe de la Chișinău după participarea ambasadorului rus la ”inaugurarea” liderului transnistrean