Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armand Goșu: "Mi-e teamă că fără focuri de armă nu se poate imagina o soluție, o ieșire din această fundătură în care Putin a împins Rusia"

armand_gosu_1.jpg

Armand Goșu: "Mi-e teamă că fără focuri de armă nu se poate imagina o soluție, o ieșire din această fundătură în care Putin a împins Rusia"

Lista de cerințe a Rusiei e un ultimatum pentru Occident. Devine periculoasă toată această criză pentru că practic Rusia refuză orice soluție de a decomprima tensiunea, explică la RFI istoricul Armand Goșu, expert in spatiul ex- soviectic.
Prin urmare, nu e exclus un scenariu de un razboi scurt, de 4-5 zile, într-o țară ne- membră NATO, mai explică Goșu.

Armand Goșu: E un ultimatum mai degrabă. Nu e un draft al unor documente internaționale, tratat și acord internațional cu NATO, care pot servi drept bază de negociere, deși ele așa au fost prezentate de către adjunctul ministrului de externe. Este puțin probabil ca demnitarii rușii, oamenii de la ministerul lor de externe, diplomații ruși să nu înțeleagă că de fapt e un ultimatum care nu se poate accepta.

Pe de altă parte și americanii, Casa Albă, au spus că dacă vrei să negociezi ceva serios, nu faci publice aceste documente. Ține mai degrabă de jocul politic, de presiunea pe care Rusia lui Putin o pune acum asupra occidentului și asupra Ucrainei. Încă o dată, într-o formă mai elaborată, mai juridică, Putin, Rusia prezintă obiectivele lor și condițiile pentru a pune capăt acestei crize.

Reporter: Totuși, Statele Unite se arată pregătite să discute, după cum a declarat un înalt responsabil american. Înseamnă că se deschide o cale a dialogului? Cum putem interpreta?

AG: Cred că asta este tactica pe care autoritățile americane au adoptat-o în ultimul an. Vor să discute. E ca și cum ai avea un copil care are probleme de comportament. Sparge capul vecinilor, sparge geamurile și tu de duci să îl liniștești să fie cuminte și să discutați. Cam ăsta e comportamentul pe care îl are acum administrația Biden cu Putin, care e copilul recalcitrant care sparge geamul de la bloc.

Rep: În ce măsură aceste cerințe sunt negociabile?

AG: Dacă vrei să negociezi, negociezi pe canale diplomatice. O negociere înseamnă cu totul altceva. Rusia nu a vrut să negocieze acum. A vrut să dea un ultimatum. Oricum e straniu comportamentul lui Putin. Senzația mea este că scapă unui control rațional, că intră într-o fundătură. Dacă după 7 decembrie, după conferința video cu Biden, se detensiona situația sau treceai la pregătirea unui summit în ianuarie față în față între Putin și Biden, așa cum se vorbea, era ceva. Situația nu doar că nu s-a detensionat, ci cu fiecare zi s-au pus noi elemente care au crescut presiunea. Stau să mă întreb dacă nu cumva singur Putin, punându-se într-o situație de tipul ăsta, ca să iasă din ea va face niște gesturi necugetate, ceva de o violență extremă. Repet. El singur s-a pus într-o situație tot mai imposibilă.

Rep: Deși Statele Unite au avertizat clar Rusia că dacă se pune problema intrării în Ucraina vor exista consecințe grave. E totuși, Occidentul în poziția de a ceda ceva în acest moment?

AG: Dacă accepți că Rusia are drept de veto și un spațiu de influență în fostele republici sovietice, practic afirmi că aceste state apărute acum 30 de ani, nu sunt state suverane, ci sunt conduse de la Kremlin. E greu de acceptat așa ceva. Discuția despre finlandizarea Ucrainei mi se pare o discuție care nu oferă soluții în contextul ăsta. Nu mai suntem la sfârșitul celui de-al doilea război mondial ca puterea învingătoare să își asume niște decizii majore. E cu totul altul contextul internațional. Din păcate, Putin gândește în termenii Războiului Rece. Gândește în termenii Yalta, gândește în termenii Potsdam, numai că lumea nu mai este la momentul ăla. Nu doar că au trecut multe decenii de atunci, ci contextul de astăzi nu seamănă deloc cu ce a fost atunci.

Rep: Și totuși această listă de cerințe a fost trimisă NATO și Statelor Unite. Ce a urmărit cu această mișcare?

AG: Nu sunt lucruri noi, iar felul în care s-a comportat Rusia săptămâna trecută, când a înmânat aceste drafturi de documente emisarului american la Moscova pare mai degrabă un ultimatum. Au transmis un mesaj în forță. E clar că occidentul, americanii, nu au cum să accepte acest ultimatum. E de urmărit ce va fi în continuare. Dacă Biden va avea dispoziția să continue discuțiile cu Putin, s-ar putea găsi ceva de detensionat.

Dar s-ar putea ca Biden pur și simplu să refuze să mai facă aceste gesturi politice. S-ar putea să înceapă un fel de schimb de scrisori. Probabil că americanii au spus că vor scrie și ei ceva, vor redacta un document pe care îl vor avansa rușilor pe baza punctelor lor de vedere. Probabil că la NATO se redactează în acest moment un altă răspuns, dinspre NATO către Rusia, pe baza documentului înaintat NATO. 

Intrăm într-un fel de ping pong de corespondență între aceste trei capitale, Bruxelles, Washington și Moscova. Nu scrisori pierdute, ci scrisori cu direcție foarte clară care să prelungească această criză, dând senzația că din această discuție, negociere s-ar putea găsi o soluție. E imposibil.

Trebuie să fim foarte atenți în următoarele săptămâni. Orice pretext ar putea crea un incident în Ucraina, ar putea crea un incident între aeronave NATO care patrulează între Marea Neagră și artileria din Crimeea.

Un incident poate să ducă la izbucnirea unui conflict violent, care să dureze câteva zile și care să ofere o soluție la această criză. Sunt foarte multe energii care se acumulează. Mi-e teamă că fără focuri de armă nu se poate imagina o soluție, o ieșire din această fundătură în care Putin a împins Rusia.

 
Istoricul Armand Goșu, intervievat de Andreea Orosz