Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anul 2021 în Statele Unite: pandemie și declin democratic

retrospectiva2021pixabay1.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

În Statele Unite, 2021 a fost anul unei lente dar inexorabile destrămări democratice.

În 2021, America s-a zbătut în ghearele a două maladii tenace: Covid-19 și trumpismul.

După câteva luni de acalmie, pandemia bântuie  cu ferocitate.  În statul New York, greu lovit la începutul anului, a fost surclasat în două rânduri, pe 17 și apoi 18 decembrie, tristul record de cazuri zilnice noi--19.942--stabilit la 14 ianuarie. În Connecticut și Maine numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 150% în prima jumătate a acestei luni. În Michigan este repertoriat cel mai mare număr de spitalizări, peste 4.700.

Recrudescența pandemică survine într-un context de enorm progres terapeutic și profilactic. Angrenajul vaccinal, revitalizat de noua Administrație și generalizat, cu două doze și rapel, la cei peste 12 ani, a avut însă un succes relativ: doar aproximativ 60% din populație a profitat până acum de un sistem gratuit și accesibil teritorial. Obligativitatea vaccinării, impusă la nivel federal sau în unele localități, a fost contestată în instanțe, iar măsuri de igienă publică precum distanțarea și mascarea au fost, în statele dominate de Republicani, obstrucționate sau contramandate.

"Oamenii s-au săturat până peste cap să fie căprăriți, restrictionați, obligați. Destul. Vrem ca fiecare să facă ce vrea, să decidă liber. Guvernul federal n-are autoritatea de a impune unilateral măsuri medicale. Nu-i constituțional și încalcă libertatea individuală. Lăsând toate astea la o parte, care este consecința practică, rezultatul? Exacerbarea problemelor economice existente",

considera un înverșunat trumpist, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care urmează fidel linia epidemiologică trasată de fostul președinte, care după startul ratat al campaniei anti-pandemie a pus sănătatea, chiar viața cetățenilor, mai prejos de imaginea, de interesele sale politice. Raportul publicat la mijlocul lunii decembrie de un sub-comitet parlamentar de anchetă detaliază "efortul concertat" al fostului Executiv de a submina riposta anti-Covid prin promovarea de idei discreditate sau terapii nevalidate, prin marginalizarea, cenzurarea și chiar reducerea la tăcere a adevăraților experți, dar și prin incompetența care a dus la dereglări logistice și  erori în dispozitivul inițial de testare.

Într-o Americă politizată până la refuz, polarizată până la absurd, plumbuită de persistența trumpismului, cursa de recuperare în care s-a angajat actualul președinte este lentă și plină de obstacole.

Precum în anti-Covid și în politică.

"Democrația noastră e pusă la încercare cum n-a mai fost de la Războiul de Secesiune. Nu-i o exagerare. Secesionistii n-au pătruns în Capitoliu  cum au făcut-o insurgenții de la 6 ianuarie. Nu  spun asta ca să vă alarmez,  o spun pentru că TREBUIE să fiți alarmați",

rostea președintele Biden.

Alarma e insistentă, acțiunea firavă sau inexistentă.

Pifanii cauzei trumpiste, infanteriștii dezmățului violent de la Capitoliu și răsturnării ordinii democratice au fost deferiți tribunalelor și în sute de cazuri penalizați, de multe ori sever; comandanții-- organizatorii,  eminențele mai mult sau mai puțin cenușii-- rămân deocamdată nesancționați. Ministerul Justiției tace.  Singur un comitet Cameral, bi-partizan ce-i drept dar constant sub focul aripii ultra-trumpiștilor din tranșeele Repulicane, lucrează la aflarea adevărului și luminarea totală a culpabilităților.

"Partidul Republican a devenit, cu minore excepții, autocratic.  E o realitate de netăgăduit;  indiferent ce ești--politician, reporter sau cetățean de rând--ai obligația s-o recunoști.  E  în pregătire viitoarea tentativă de a răsturna rezultatul alegerilor și  garanta că Donald Trump sau aliații săi rămân la putere chiar dacă pierd. Patru sunt direcțiile acestui efort, informațională (propagarea Marii Minciuni a fraudei electorale din 2020) legală (schimbarea regulilor electorale de control,  numărare și certificare), de personal (îndepărtarea funcționarilor electorali  insuficient de obedienți în 2020) și în sfârșit violentă--un sondaj recent arată că 30% dintre Republicani cred că violența  ar  putea fi necesară pentru a apăra țara",

sublinia Ian Bassin, avocat, director executiv al organizației non-guvernamentale Protect Democracy.

Componenta legală a ofensivei este în toi  oriunde Republicanii au majoritatea legislativă și cu deosebire în statele care  au  înclinat balanța anul trecut,  iar la Washington minoritatea senatorială, cu ajutorul providențial a  doi Democrați "centriști  blochează orice contramăsuri federale.

De unde  sentimentul de stagnare și scleroză sistemică, de cramponare partizană generalizată.

"Avem limbajul,  postura că noi știm cel mai bine ce este și cum se face democrația.  Ce lipsește este simțul urgenței, recunoașterea faptului că suntem în criză, că în ultimele 11 luni Statele Unite au devenit de  fapt un exemplu de cum se des-face democrația, cum ajunge ea,  șontâc- șontâc,  pe marginea prăpastiei",

avertiza jurnalista Masha Gessen.

Explicația  crizei, a complicităților și abdicărilor morale ce fac reforma politico-electorală imposibilă și progresul anti-pandemic mult prea lent se poate condensa într-o singură, inteminabilă cifră: 74.216.154--numărul celor care, în 2020, l-au plebiscitat pe Donald Trump. Prea mulți dintre ei au abandonat normele și valorile democratice, sau habar n-au de ele; prea mulți dintre ei îmbrățișează violența politică, ignoră sau sprijină măsurile de îngrădire și suprimare selectivă a dreptului de vot. La 17 decembrie trei generali în rezervă au publicat în Washington Post o scrisoare deschisă intitulată "Armata trebuie să se pregătească pentru o Insurecție în 2024". Co-autorii se declară "înspăimântați" de posibilitatea că data viitoare răzmerița sedițioasă va reuși pentru că forțele armate, afectate și ele de  colapsul politic și societal, nu-și vor păstra neutralitatea.

"Mă îngrijorează mult țara mea, America anului 2021, o țară de nerecunoscut pentru predecesorii noștri care s-au luptat pentru ea.  Dragostea mea de țară, intensă, nu mă împiedică să văd cum întunericul din mărginimi se răspândește către marile artere și inima orașelor. Trebuie recunoscută și asumată, această beznă. Oameni în toată firea,  aleșii care au depus jurământ pe Constituție,  au hotărât să urmeze gloata, să devină ce nu sunt sperând că vom uita cine au fost. Au hotărât să dea foc la casă, cu noi înăuntru,"

puncta în discursul de adio, după 28 de ani de carieră la telerețelele NBC și MSNBC, jurnalistul Brian Williams.

 
Retrospectiva 2021: America, pandemie, declin democratic