Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gheorghe Falcă (PNL), după mitingul AUR: Jandarmeria e inhibată. Bode să-și ia rolul în serios

gheorghe_falca_miting_aur_jandarmerie.jpg

Miting AUR în fața Parlamentului (Sursa: MEDIAFAX FOTO/EDUARD VÎNĂTORU)
Miting AUR în fața Parlamentului (Sursa: MEDIAFAX FOTO/EDUARD VÎNĂTORU)

Jandarmeria nu are curajul să apere legea, declară la RFI vicepreședintele PNL Gheorghe Falcă. Formațiunea extremistă și antivaccinistă AUR a făcut scandal marți în fața Parlamentului, unde aproape două mii de manifestanți aduși de acest partid au forțat intrarea în Senat, s-au urcat pe gardul palatului și au vandalizat mașini din parcarea instituției. Manifestanții au cerut parlamentarilor să nu voteze certificatul verde Covid obligatoriu la locul de muncă, deși subiectul nu se afla marți pe agenda Parlamentului.

Gheorghe Falcă spune despre mitingul AUR de la Parlament împotriva certificatului verde Covid că ”asta arată manipularea din România. Așa cum știm de la Bruxelles, există o rețea Putin în întreaga Europă, o rețea care este bine finanțată, o rețea care are rol de a destabiliza democrațiile europene (...). Sunt ușor de manipulat oamenii și au ajuns să facă gesturi reprobabile”.

Eurodeputatul PNL consideră că ”Jandarmeria este de mult timp inhibată, pentru că au făcut greșelile din 10 august și de atunci nu au curajul de a respecta legea și a apăra legea, dar cred că au vrut să iasă cu minime pagube și au gestionat în etape această intrare a unor oameni în curtea Parlamentului României”.

 

Protest AUR, față de adoptarea certificatului COVID. Protestatarii au forțat intrarea în Parlament

 

Simion (AUR): Imunitatea colectivă se câștigă cu morți, ca și libertatea în 1989

 

Întrebat dacă nu ar trebui să cadă niște capete, după mitingul AUR de la Parlament, Gheorghe Falcă a răspuns: ”Eu cred că ministrul de Interne trebuie să-și ia rolul în serios. Eu am spus că și ce s-a întâmplat în vămile din vestul României nu a fost un lucru serios. În momentul în care știi că vin românii noștri din străinătate în decembrie în fiecare an, tu trebuie să pregătești vămile, trebuie să aduci personal în plus, să colaborezi cu DSP-urile, să vină oameni în plus, pentru a face cât mai ușoară trecerea punctului de frontieră”.

Întrebat dacă incidentele de tipul celor de la mitingul AUR ar fi putut fi evitate, dacă autoritățile ar fi comunicat corect în timpul pandemiei și ar fi demontat din timp fake news-urile pe tema vaccinării, vicepreședintele PNL a răspuns: ”Ba da, dacă comunicau mai repede, dacă luau decizii mai repede. Noi trebuia să luăm deciziile pentru certificatul verde digital în luna iunie 2021, astfel încât oamenii după două luni de zile de funcționare cu acel certificat verde constatau că nu e nimic negru, că nu e nici o conspirație împotriva sănătății oamenilor”.

 
Gheorghe Falcă, despre mitingul AUR de la Parlament