Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alaa Abdel Fattah, un simbol al luptei pentru democrație în Egipt, condamnat din nou la închisoare

egipt.png

Alaa Abdel-Fattah în 2019
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Alaa Abdel Fattah, o figură centrală a revoltei din 2011 din Egipt, aflat în prezent în arest preventiv, a fost condamnat la cinci ani de închisoare de un tribunal din Cairo pentru "răspândirea informațiilor false", a anunțat recent sora sa. O sursă judiciară anonimă a confirmat pentru AFP hotărârea, care nu mai poate fi contestată.

“Alaa a fost condamnat la 5 ani de închisoare”, a scris Mona Seif pe contul sau Twitter.

Alți doi activiști au fost condamnați la patru ani de închisoare pentru aceleași acuzații: Mohamed al-Baqer, fostul avocat al domnului Abdel Fattah și bloggerul Mohamed Ibrahim, alias Oxygen.

Supranumit "simbolul revoluției" din 2011, care a dus la înlăturarea de la putere a fostului președinte Hosni Mubarak, Abdel Fattah a fost condamnat de mai multe ori. A fost închis în timpul autocratului Hosni Mubarak (1981-2011), a succesorul său islamist Mohamed Morsi (2012-2013) și a actualului șef de stat Abdel Fattah al-Sissi.

Se află în arest preventiv de mai mult de doi ani și a petrecut în total de șapte ani de închisoare din 2013 până în prezent.

 

Arestări după arestări...

Statele Unite, care au retras deja 10% din fondurile alocate pentru susținerea acestei țări aliate, din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului, și-au exprimat "dezamăgirea" față de aceste condamnări.

"Jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului și toți cei care doresc să își exercite în mod pașnic libertatea de exprimare ar trebui să poată face acest lucru fără teama de răzbunare”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, afirmând că relațiile dintre Statele Unite și Egipt se vor "consolida" dacă administrația egipteană ar lua măsuri în acest sens.

Abdel Fattah, activist politic și informatician, a fost arestat în 2013, după o demonstrație neautorizată. El a fost acuzat că a organizat o "demonstrație ilegală", "provocând o revoltă", "bătând un ofițer de poliție și furându-i emițătorul radio".

Cu toate acestea, el a continuat să se exprime pe rețelele de socializare, apărând în special drepturile altor foști deținuți, care au fost forțați să-și petreacă nopțile în spatele gratiilor chiar și după eliberarea lor din închisoare.

Eliberat sub control judiciar în martie 2019, domnul Abdel Fattah a fost arestat din nou, împreună cu avocatul său Mohamed al-Baqer în luna septembrie a aceluiași an.

Cei doi au apărut în lista teroriștilor din Cairo publicată de autorități la sfârșitul anului 2020.

Ibrahim, creatorul blogului "Oxygen Egipt", a fost de asemenea arestat în 2019, după ce a postat  pe rețelele de socializare videoclipuri cu protestele anti-guvernamentale, potrivit Amnesty International.

Conform legislației egiptene, durata arestului preventiv nu poate depăși doi ani, dar, în realitate, deținuții stau în spatele gratiilor mai mult timp.

În octombrie, o serie de articole semnate de Abdel Fattah din 2011 a fost publicată sub titlul "Încă nu ați fost învinși".

 

60 000 de prizonieri politici

Într-un editorial publicat sâmbată de The New York Times, mama lui s-a plâns ca "lumea se face că nu vede", dupa ce cândva "s-a lăsat inspirată de revoluționarii egipteni".

"Marea lui crimă, ca a multor tineri epipteni și nu numai, a fost să spere la o lume mai bună. Și el a avut curajul să încerce să ajungă la ea", a scris ea.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), care consideră bloggerii ca fiind jurnaliști, a respins verdictul ca pe unul „inacceptabil”.

CPJ "arată cât de departe sunt dispuse autoritățile să meargă pentru a pedepsi acești jurnaliști pentru munca lor", a declarat Sherif Mansour de la CPJ, care a cerut "eliberarea lor imediată".

Președintele Sissi a fost acuzat de ONG-urile internaționale încă de la venirea sa la putere, în urma îndepărtării lui Mohamed Morsi în vara anului 2013, că desfășoară o represiune sistematică împotriva opozanților și a apărătorilor drepturilor omului.

Potrivit acestora, în Egipt există mai mult de 60 000 de prizonieri politici.

Guvernul neagă și se concentrează pe menținerea stabilității în țară.

Autoritățile egiptene acuză în mod regulat ONG-urile locale și internaționale că primesc fonduri din surse îndoielnice și că acționează din motive politice împotriva intereselor egiptene.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24