Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dumitru Borțun: AUR comunică mai eficient decât Guvernul, nu are argumente, ci sloganuri emoționale

dumitru_bortun_aur_argumente.jpg

Liderul AUR, George Simion, la mitingul de la Parlament (Sursa: MEDIAFAX FOTO/ALEXANDRU DOBRE)
Liderul AUR, George Simion, la mitingul de la Parlament (Sursa: MEDIAFAX FOTO/ALEXANDRU DOBRE)

Autoritățile trebuie să comunice cu românii antivacciniști, dar nu cu argumente raționale, ci cu mesaje mai degrabă emoționale. Iată ce spune la RFI profesorul Dumitru Borțun, de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA. El atrage atenția că incidente de genul celor de la recentul miting AUR au fost posibile și pentru că statul ignoră anumite segmente ale populației.

Partidul antivaccinist AUR a făcut scandal marți în fața Parlamentului, unde aproape două mii de manifestanți au forțat intrarea în Senat, s-au urcat pe gardul palatului și au vandalizat mașini din parcarea instituției. Protestatarii au cerut parlamentarilor să nu voteze certificatul verde Covid obligatoriu la locul de muncă, deși subiectul nu se afla pe ordinea de zi.

Dumitru Borțun explică de ce punctează extremiștii de la AUR: ”Prestația AUR e mai eficientă decât a altora, pentru că prestația AUR nu vine cu concepte, cu teorii și argumente, vine cu sloganuri emoționale, cu niște sloganuri care merg la inima omului, pentru că sunt pe nivelul lui de abstractizare, sunt foarte concrete, iar ceea ce este puțin mai... când zici neam, națiune, așa, chiar și Dumnezeu și Dumnezeu este o noțiune abstractă, dar omul știe că Dumnezeu este ăla în care crede el și au crezut părinții și bunicii lui, deci știu pe ce nivel să pună comunicarea, care nu e doar verbală, atenție, e și nonverbală, e și paraverbală. Uitați-l pe Simion cum se duce după fiecare parlamentar și îl face să devină penibil, îl face să se poarte ridicol, pentru că se poartă așa, paternalist cu ei, le arată pe unde să se ducă, să nu se împiedice de cabluri, ”ai grijă, Cîțule, să nu te împiedici”. Deci are strategia asta de a-i ridiculiza pe parlamentari și unii chiar merită”.

El spune că autoritățile nu ar trebui să li se adreseze antivacciniștilor cu argumente: ”Te duci pe nivelul lor de experiență, pe tipul lor de limbaj, pe tipul lor de cultură și cu mesaje care sunt de cele mai multe ori persuasive, fără să fie argumentative, pur și simplu impresionează, pur și simplu seduc, pur și simplu emoționează (...). Nu te adresezi cu argumente, asta e o mare iluzie, care tronează de 200 de ani în culturile europene, de la iluminiști încoace. În primul rând că argumentele sunt circulare, ele sunt recunoscute ca argumente numai de către cei care pleacă de la aceleași axiome, dacă stai pe același postulat, argumentul tău funcționează pentru mine. De pildă, dacă stau pe postulatul lumea este creată și putem să discutăm cine a creat-o, dar discutăm pe aceeași bază”.