Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: Erdogan promite creșterea salariului minim de la 1 ianuarie 2022

erdogan_turcia.jpg

Conferință de presă la Palatul prezidențial din Ankara
Sursa imaginii: 
dw.com/tr

Confruntat cu criza economică prin care trece Turcia, președintele Erdogan promite... majorarea salariului minim pe economie * Parlamentul din Georgia dezbate proiectul unei legi care limitează accesul cetățenilor la jocurile de noroc și ... cine este micuța cântăreață armeană care a câștigat recent concursul Eurovision junior 2021, aflăm din Revista presei Europa Plus.

Președintele Erdogan a anunțat recent, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul prezidențial din Ankara, că salariul minim pe economie va fi majorat începând de la 1 ianuarie 2022 de la 2825 de lire turcești pe lună la 4250 TL (cca 280 de euro), transmite Deutsche Welle, secțiunea în limba turcă.

Cifra poate crește în funcție de starea civilă a salariatului și de numărul de copii, iar impozitul pe salariul minim ar putea fi eliminat, a mai precizat Erdogan la conferința la care au participat și ministrul muncii și securității Vedat Bilgin, precum și reprezentanți ai confederațiilor sindicale și patronale.

În Turcia există circa 7 milioane de salariați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

”Desigur vom merge mult mai departe pentru a întări climatul de stabilitate și de încredere, cu alte măsuri pe care le vom anunța ulterior”, a spus el.

Referitor la devalorizarea masivă a monedei naționale și la creșterea generală a prețurilor din ultimele luni din Turcia, Erdogan a precizat: "Suntem determinați să punem capăt acestei stări de incertitudine care a apărut. Vom face viitorul acestei națiuni împreună cu toți cetățenii ei, bărbați, femei, tineri sau bătrâni, muncitori și angajatori. Viitorul țării noastre nu poate fi făcut de speculatori și nici de inamicii Turciei, din interiorul sau din exteriorul ei”.

 

Georgia: Liste oficiale cu ”dependenții” de jocuri de noroc?

Parlamentul din Georgia a început dezbaterile pe marginea proiectului de lege propus de primul ministru, proiect care, dacă ar fi adoptat în formula actuală, ar interzice accesul la jocurile de noroc pentru sute de mii de oameni, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană.

Potrivit actului normativ susținut de partidul de guvernământ ”Visul georgian”, jocurile de noroc vor fi interzise pentru toți funcționarii din sectorul de stat, inclusiv pentru toți demnitarii politici și pentru toți angajații Băncii Naționale. Limita de vârstă pentru accesul la jocurile de noroc ar urma să fie ridicată de la 18 la 25 de ani.

Proiectul introduce de asemenea termenul de ”persoană dependentă de jocuri” și prevede întocmirea de liste cu astfel de persoane, dar criteriile după care vor fi stabilite aceste liste nu sunt deloc clare, preciează sursa citată. La fel de neclar este ce restricții sau ce pedepse riscă cei care vor fi trecuți pe aceste liste.

Ce se știe până acum este că lista va fi stabilită de Ministerul de Finanțe, urmând a fi confirmată prin hotărâre judecătorească și că cei vizați vor fi declarați ”dependenți” pentru o perioadă de 5 ani. După această perioadă, doar o instanță judecătorească poate decide dacă persoana respectivă poate fi exclusă de pe listă sau dacă trebuie să rămână pentru încă 5 ani.

De asemenea, orice persoană poate fi declarată ”dependentă” de jocuri în baza unei petiții depusă la tribunal de orice membru de gradul I al familiei: soț, soție, mamă, tată, soră, frate.

Dacă legea va fi adoptată, prevederile ei ar urma să intre în vigoare de la 1 martie 2022.

 

Armenia: Malena, marea câștigătoare a concursului "Junior Eurovision 2021"

Armenia, reprezentată de cântăreaţa Malena, în vârstă de 14 ani, a câştigat recent, concursul Eurovision junior 2021 de la Paris, cu melodia „Qami Qami”, relatează armenpress.com.

Malena, pe numele ei Arpine Martoyan, s-a născut în 10 ianuarie 2007 la Erevan și și-a început activitatea artistică în 2018. Ea ar fi trebuit să reprezinte Armenia și la ediția de anul trecut a concursului Eurovision Junior, dar țara s-a retras din competiție ca urmare a războiului din Nagorno Karabach, împotriva Azerbaidjanului.

Nouăsprezece ţări au fost reprezentate la cea de-a 19-a ediţie a concursului Eurovision junior: Germania, Georgia, Polonia, Malta, Italia, Bulgaria, Rusia, Irlanda, Armenia, Kazakhstan, Albania, Ucraina, France, Azerbaïdjan, Olanda, Spania, Serbia, Macedonia de Nord și Portugalia.

Competiția se axdresează concurenților cu vârste între 9 și 14 ani.

Victoria reprezentantei Armeniei a fost obţinută în urma votului public online, la care au participat peste 4,3 milioane de internauţi din aproape 200 de ţări, potrivit organizatorilor.

Pe locul al doilea s-a clasat reprezentanta Poloniei, Sara James, în vârstă de 13 ani, cu melodia „Somebody”, urmată de concurentul din Franţa, Enzo, de 13 ani, cu piesa „Tic Tac”.

 

Kazakhstan: Noi scumpiri pentru combustibili

Prețurile produselor petroliere au crescut începând de săptămâna trecută cu 28,1%, prețul la pompă în capitala Almaty pentru cel mai popular carburant, Al-92, ajungând la 179-185 tenge per litru (0,35-0,37 Euro), transmite publicația Stan.kz. Este a doua scumpire din acest an, după cea din luna mai, dar Kazkstan rămâne în continuare în topul primelor 10 țări din lume cu cele mai mici prețuri pentru carburanți.

”Prețurile vor continua să crească, toți antreprenorii și proprietarii de mașini trebuie să se pregătească. Trebuie acordată mai multă atenție mașinilor economice, cu consum mic, dar și celor cu motoare hibride și electrice. Țara noastră trebuie să se adapteze la schimbările care au loc la nivel internațional”, spune expertul Olzhas Baydildinov citat de publicația amintită.

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Gulcan Ocal - Turcia

Ekaterina Mikadze - Georgia

Elen  Manucharyan - Armenia

Ainur Zhaksybayeva – Kazakstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 23 decembrie 2021