Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong: Unul din ultimele monumente-simbol ale democrației a fost îndepărtat de autorități

hong_kong.png

Statuia a fost demontată în cursul nopții de miercuri spre joi
Sursa imaginii: 
© Tyrone Siu, Reuters via France24

Universitatea din Hong Kong a anunțat că monumentul dedicat protestatarilor anticomuniști uciși în Piața Tienanmen în 1989, care era amplasat de mai bine de 20 de ani în holul principal al instituției de învățământ, a fost demontat și îndepărtat, transmit agențiile internaționale de presă. Acțiunea a avut loc în cursul nopții de miercuri spre joi.

"Stâlpul ruşinii”, o coloană alcătuită din trunchiuri umane şi feţe îndurerate, este creația sculptorului danez Jens Galschiot și era unul din ultimele monumente comemorative publice rămase în fosta colonie britanică care amintesc de teroarea comunistă.

Autorul operei, a declarat că este "complet şocat" de această decizie referitoare la proprietatea sa privată şi că va "solicita despăgubiri pentru orice deteriorare a sculpturii".

La solicitarea Reuters, conducerea universității nu a avut nici o reacție.

Statuia pe fostul ei amplasament, Foto: France24

”Universitatea dă dovadă de laşitate pentru că face asta în miezul nopţii”, a reacţionat un student de 19 ani aflat la faţa locului. "Mă simt foarte dezamăgit deoarece este un simbol al istoriei. Această universitate susţine că pledează pentru libertate academică, dar nu este capabilă nici măcar să păstreze un monument istoric". Un alt student a spus că i s-a "frânt inima" când a văzut cum este "tăiată în bucăţi" statuia.

Îndepărtarea statuii este cea mai recentă acţiune a autorităţilor vizând persoane sau organizaţii care au legătură cu data de 4 iunie 1989 şi cu evenimente care marcheză acest moment istoric.

Autorităţile întreprind astfel de acţiuni în Hong Kong în temeiul noii legi impuse de Beijing privind securitatea naţională, care este folosită pentru a suprima societatea civilă, a trimite în închisoare militanţi pentru democraţie şi a reduce libertăţile fundamentale.

China nu a oferit niciodată o explicaţie completă a represiunii din 1989. Oficialii au furnizat un bilanţ de aproximativ 300 de morţi, dar organizaţiile pentru drepturile omului şi martorii estimează că au fost ucise mii de persoane.