Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosare ”fierbinți” la Sofia: pandemia, Macedonia de Nord dar și revizuirea PNRR

petkov_bulgaria.jpg

Noul premier al Bulgariei, Kiril Petkov
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

De mai bine de o săptămână, Bulgaria are un nou guvern, punând astfel capăt câtorva luni de incertitudine. Condus de pro-europeanul Kiril Petkov, noul cabinet de la Sofia are de rezolvat multe probleme, pe cât de urgente, pe atât de spinoase.

Așa cum menționează Courrier International, într-o analiză consacrată situației din Bulgaria, în mod tradițional, noilor miniștri li se acordă „o sută de zile” să se familiarizeze cu dosarele lor și să arate de ce sunt capabili.

Dar, după cum remarcă săptămânalul economic bulgar Kapital, noii conducători ai Bulgariei nu au avut nici măcar o sută de ore de respiro. În ziua în care au preluat mandatul, pe birourile lor îi așteptau dosare fierbinți. Printre acestea: viitorul energiei nucleare, relațiile cu Rusia, gestionarea crizei sanitare sau problema spinoasă a Macedoniei de Nord, căreia Sofia îi blochează aderarea europeană, din cauza unei dispute istorice .

Toate acestea, în condițiile unei coaliții eterogene, astfel încât chiar menținerea echilibrului politic rămâne o provocare pentru următoarele luni sau ani.

 

Un guvern ”pestriț”

Formațiunea pro-occidentală ”Urmăm schimbarea”, fondată de-abia acum câteva luni de Kiril Petkov și Assen Vassilev, ambii absolvenți la Harvard, a reușit câștigarea ultimului scrutin legislativ și apoi să-i convingă pe oponenții fostului prim-ministru, Boyko Borisov, să-și unească forțele.

„Un montaj politic fără precedent”, cu foștii „harvardieni”, așa cum îi numește presa din Bulgaria, cu socialiștii (foști comuniști), cu partidul de dreapta Bulgaria Democrată, dar și cu ineditul proiect politic ”Există un astfel de popor”, al cântărețului și vedetei tv Slavi Trifonov.

Rezultatul: un guvern pestriț, cu miniștri adesea opuși tocmai pe subiecte majore precum pandemia, relația cu Rusia sau dosarul nord-macedonean.

Dar prima descindere a noului prim-ministru la Bruxelles oferă câteva indicii despre planurile noului cabinet.

Potrivit unui comunicat al guvernului de la Sofia, în cadrul întâlnirii din 17 decembrie cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Petkov a afirmat că Bulgaria dorește să aducă modificări Planului de redresare și reziliență.

Revizuirea PNRR?

Prim-ministrul a subliniat că sarcina principală este eliminarea corupției, deoarece este unul dintre obstacole cele mai mari în calea implementării cu succes a documentului. Planul ar garanta Bulgariei fonduri egale cu aproape 10% din PIB, dar pentru ca fondurile să fie absorbite în totalitate, schemele de corupție trebuie oprite.

Prim-ministrul a subliniat că, chiar dacă revizuirea documentului durează două sau trei săptămâni, este mai important ca munca la el să fie făcută cu acuratețe pentru a se asigura că fondurile sunt utilizate în cel mai corect mod.

Pe de altă parte, Sofia a introdus un moratoriu asupra prețurilor la energie electrică și căldură - o măsură temporară care va permite guvernului să facă o analiză completă a sistemului, după cum a subliniat premierul Petkov.

Un alt punct important al discuțiilor premierului bulgar cu președinta Comisiei a fost pandemia. Experții bulgari se așteaptă ca noul val de infecție să se facă simțit în termen de o lună, iar noul guvern va lansa o puternică campanie de informare, pentru ca oamenii să aibă încredere în autorități și să se vaccineze - cunoscut viind că vecinii de la sud de Dunăre sunt ultimii în Uniunea Europeană la acest capitol.

Astfel, principala sursă de informații despre boală ar trebui să fie specialiștii și nu știrile false răspândite de diverse site-uri, a spus premierul Petkov la Bruxelles.

În ceea ce privește Republica Macedonia de Nord, prim-ministrul Kiril Petkov a subliniat că importantă este schimbarea retoricii pe această temă, scoțând în evidență și aspectele pozitive, nu doar pe cele negative.

Șeful guvernului de la Sofia a spus că dorește promovarea relațiilor de bună vecinătate și dialog, alături de protecția interesului național. Petkov a subliniat necesitatea și avantajele unui calendar cultural comun, dezvoltarea de proiecte de afaceri comune și conectivitatea infrastructurilor.

O întâlnire între premierii celor două țări vecine va avea loc imediat ce noul guvern de la Skopje își va prelua mandatul, a mai spus Kiril Petkov la Bruxelles.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 24 decembrie 2021