Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor la RFI, despre certificatul Covid: Sunt multe variante cu sancțiuni. Nu putem risca să dăm o lege care pică la CCR

Kelemen Hunor sanse Schengen bune.png

Kelemen Hunor se declară realist în privința Schengen
Kelemen Hunor se declară realist în privința Schengen
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Coaliția trebuie să găsească o soluție care să nu amplifice nervozitatea din societate pe tema certificatului verde Covid la locul de muncă, declară la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. Președintele UDMR consideră că soluția trebuie să respecte atât cerințele medicale, cât și Constituția.

Kelemen Hunor spune despre disensiunile din coaliție pe tema certificatului verde Covid obligatoriu la locul de muncă faptul că ”domnul ministru Rafila din punct de vedere medical susține varianta introducerii certificatului verde la locul de muncă sau în cazul în care nu există sau nu dorește persoana să fie vaccinată, pentru că nu poți să obligi, atunci rămâne varianta testelor, tot ce dovedește că omul este sănătos. Ăsta este punctul lui de vedere medical, profesional, susținut și cu toate argumentele. Varianta aceea în care era prevăzut acest certificat de vaccinare, certificat verde a fost dată constituționaliștilor și ei au zis că este o problemă de constituționalitate, fiind vorba de dreptul la muncă și de aceea nu am mers mai departe (...). A rămas să căutăm o soluție juridică ce satisface în același timp și zona asta constituțională, dar corespunde și cerințelor medicale (...). Nu putem risca să dăm o lege care pică la Curtea Constituțională sau eventual la o verificare nu trece de acest filtru și atunci suntem într-o situație și mai și”.

Întrebat dacă o soluție ar fi ca certificatul Covid să nu fie obligatoriu la locul de muncă, așa cum s-a vehiculat în ultimele zile, vicepremierul a răspuns: ”Da, e o variantă, bineînțeles, dar încă nu am luat o decizie, nu este o chestiune care poate fi decisă de la o zi la alta. Rafila susține cu argumente profesionale, medicale, poziția lui și sunt convins că are dreptate. Pe partea cealaltă și cei care spun că fiind vorba despre un drept fundamental, nu poți să-l îngrădești”.

 

Certificat verde nu obligatoriu, dar cu sancțiuni

 

La remarca jurnalistului că dacă certificatul verde nu ar fi obligatoriu la locul de muncă, legea ar fi golită de conținut și și-ar pierde astfel esența, Kelemen Hunor a replicat: ”Bun, există multe variante cu sancțiuni, că te duci la locul de muncă, dar există sancțiuni, există o grămadă de restricții, care oricum trebuie întărite și introduse acolo unde nu sunt introduse, în ce situații trebuie să prezinți dovada că ai fost vaccinat sau că ai un test PCR, de la magazine până la mijloacele de transport în comun și așa mai departe. Deci se poate găsi, se pot căuta alte soluții, cum au găsit și alții în diferite țări din Europa, dar nu vreau să intru în speculații. Important este să încercăm să găsim o soluție care pe de o parte corespunde cerințelor medicale, pe de altă parte acoperă tot ce înseamnă drepturile constituționale, dar în același timp ne ajută să nu amplificăm această nervozitate în societate, că există și o nervozitate, trebuie să vedem și acest lucru. Să vedem, poate săptămâna viitoare va exista o soluție din punct de vedere juridic acceptabilă”.

 

Fără certificat COVID la locul de muncă?

 

Dumitru Borțun: AUR comunică mai eficient decât Guvernul, nu are argumente, ci sloganuri emoționale

 

Întrebat dacă actuala coaliție se teme de presiunea străzii, după mitingul AUR, liderul UDMR a răspuns: ”Nu, nu cred că e vorba de așa ceva, pentru că nici măcar nu am discutat despre acel miting mai mult decât participarea sau implicarea forțelor de ordine. Astfel de mitinguri au fost, vor fi. În politică, atunci când ești convins că faci un lucru bun, la modul general, atunci nu te oprești, dar dialogul nu poate fi evitat. Nu e vorba de a ne speria, de a ne opri”.

 
Kelemen Hunor, despre certificatul Covid la locul de muncă