Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce spune Kelemen Hunor despre o interzicere a avortului în România?

Ce spune Kelemen Hunor interzicere avort Romania.jpg

Kelemen Hunor, explicații după participarea la Summit-ul pentru Demografie de la Budapesta (Sursa foto: Facebook/UDMR-arhivă)
Kelemen Hunor, explicații după participarea la Summit-ul pentru Demografie de la Budapesta (Sursa foto: Facebook/UDMR-arhivă)

Potrivit Libertatea, Ministerul Familiei a fost înființat după ce Kelemen Hunor a participat la Summit-ul pentru Demografie de la Budapesta, unde s-ar fi referit între altele la anul 1967, când regimul comunist din România a interzis avorturile, iar natalitatea a crescut.

Vicepremierul Kelemen Hunor spune la RFI că insinuările din articolul publicat de Libertatea sunt interpretări răutăcioase: ”Eu n-am ce face cu interpretările răutăcioase. Dacă cineva a citit textul, a ascultat de la un capăt la celălalt, nu poate să ajungă în această direcție cu interpretarea. Eu am spus că în acest moment și România și toate statele din Europa și din Europa de est, din Europa centrală au o problemă legată de cifrele demografice, natalitatea scade, oamenii pleacă din țările din regiune și dacă continuăm în acest mod, atunci peste 20-30 de ani, aceste societăți vor fi total dezechilibrate. Nu e vorba de cine va plăti pensiile, pur și simplu vor fi societăți atât de dezechilibrate, încât vulnerabilitatea crește de la o zi la alta. Și atunci am arătat câteva cifre din ultimii 50 de ani. Că această perioadă în România a fost o perioadă, mai ales în comunism, o perioadă absolut sinistră, e o altă discuție, dar eu nu am sugerat niciodată și nu voi sugera niciodată că trebuie să te întorci în anul 1967 din România, în dictatura comunistă, foarte departe de mine acest gând și nici nu aș accepta”.

 

Budapesta: Summit pentru Demografie, cu exponenți ai extremei drepte. Participă și vicepremierul Kelemen Hunor

 

Întrebat dacă în opinia sa, o soluție la problema demografică ar putea fi interzicerea avortului în România, liderul UDMR a răspuns: ”Nu, categoric, nu”.

 
Kelemen Hunor, despre participarea sa la Summit-ul pentru Demografie de la Budapesta