Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie 2022, ce crede publicul britanic: Boris Johnson nu va mai fi premier, Regina va continua pe tron iar Anglia nu va câștiga Cupa Mondială

boris_regina_fotbal.jpg

Boris Johnson, Regina Elisabeta, emblema echipei naționale de fotbal a Angliei
Britanicii cred că Boris Johnson nu va mai fi prim ministru la sfârșitul lui 2022, Regina va rămâne pe tron și Anglia nu fa câștiga Cupa Mondială la fotbal
Sursa imaginii: 
No 10, Downing Street/Familia Regală/Federația engleză de fotbal

Britanicii consideră că Boris Johnson nu va mai fi prim ministru până la sfârșitul lui 2022 potrivit unui sondaj Ipsos-Mori. Același sondaj indică pesimism cu privire la evoluția pandemiei de Coronavirus și cu privire la șansele Angliei de a câștiga Cupa Mondială la fotbal.

Majoritatea adulților din Marea Britanie consideră că este probabil ca Boris Johnson să nu mai fie prim-ministru până la sfârșitul anului 2022, cu 62% care prezic acest lucru, comparativ cu un 25%  care cred că acest lucru este puțin probabil.

Cu toate acestea, în timp 52%  se așteaptă să aibă loc alegeri generale anul viitor, acest lucru este cu mult în scădere față de cei 72% din 2018 care au prezis (în mod corect) că vor avea loc alegeri generale în 2019.

Majoritatea britanicilor se așteaptă să o vadă pe Regina Elisabeta continuând în rolul ei de monarh în 2022: doar un sfert (25%) cred că este probabil să abdice, în timp ce 62% spun că este puțin probabil.

În același timp, puțini se așteaptă să-l vadă pe Prințul Harry, nepotul Reginei, revenind din Statele Unite în Marea Britanie. Șaisprezece la sută spun că el și familia lui se vor muta probabil înapoi în Marea Britanie, în timp ce aproape trei sferturi nu sunt de acord (72%).

În ceea ce privește Europa, jumătate dintre britanici se așteaptă ca o altă țară europeană să organizeze un vot pentru ieșirea din UE, 52% spun că acest lucru este probabil (în scădere față de 58% în previziunile din 2018 pentru 2019), în timp ce 31% nu sunt de acord. Aproape jumătate (49%) consideră că este probabil ca Rusia să invadeze Ucraina în 2022, în timp ce doar 22%  consideră că este puțin probabil.

Pandemia va continua

Britanicii încă nu sunt încrezători că vom depăși pandemia în 2022. Aproape două treimi cred că este posibilă o altă carantină națională anul viitor, în timp ce o proporție similară (62%) se așteaptă să vadă o nouă variantă care este complet rezistentă la vaccinuri. Doar un sfert cred că vom vedea toate restricțiile Covid ridicate definitiv, în timp ce 69% nu sunt de acord.

Restricții Covid în Anglia
Britanicii se așteaptă la continuarea restricțiilor în 2022
Sursa imaginii: 
Jacob King/PA

Oamenii nu cred nici că impactul Coronavirus asupra economiei s-a încheiat. Opinia este împărțită cu privire la probabilitatea ca angajații să se întoarcă la muncă în birouri cu normă întreagă: 40% cred că angajații de birou se vor întoarce la locul de muncă cu normă întreagă, în timp ce 49% nu o vor face.

În timp ce multe țări s-au angajat să combată încălzirea globală în 2021, puțini britanici se așteaptă să se vadă diferențe în 2022. Jumătate se așteaptă să vadă cea mai caldă vară înregistrată anul viitor (51% - aproape exact la fel ca previziunile pentru 2019) , în timp ce doar 29% spun contrariul, în scădere de la 37%.

Mulți britanici vor aștepta cu nerăbdare anunțul noului actor ce-l va interpreta pe James Bond după ce Daniel Craig și-a făcut ultima apariție în filmul No Time to Die. Jumătate (53%) se așteaptă să vadă un actor care nu este bărbat alb jucând rolul lui 007, în timp ce un sfert (26%) spun că acest lucru este puțin probabil.

În ciuda rezultatelor bune ale Angliei la Euro 2020, doar 22% se așteaptă să câștige Cupa Mondială de fotbal în 2022, în timp ce 61% cred că este puțin probabil. Cei mai optimiști sunt tinerii sub 35 de ani care prognozează în proporției de 35% o victorie a Angliei.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ