
Politică
”Noaptea, ca hoții”. Universitățile din Hong Kong dau jos statuile care celebrează libertatea
ezgif-2-1873b5465a.jpg

De dimineață, Universitatea chineză din Hong Kong (CUHK) a renunțat de statuia "Zeița democrației" din campusul său.
Instituția a explicat că a renunțat la "statuia neautorizată" după o evaluare internă, adăugând că grupurile responsabile pentru instalarea lucrărilor în campus în 2010 nu mai sunt active.
Această statuie a lui Chen Weiming, o replică de șase metri înălțime a celei ridicate de studenții care au protestat în piața Tiananmen în 1989, a fost, de asemenea, un simbol al mișcării pro-democrație din Hong Kong.
Artistul, stabilit în Statele Unite, și-a exprimat în interviul pentru AFP "regretul" și "furia", spunând că Universitatea a acționat "ilegal și nejustificat".
"Au făcut-o noaptea, ca hoții", în timp ce campusurile sunt goale în timpul sărbătorilor de Crăciun a spus Chen. "Este departe de tot ce înseamnă să fii drept și cinstit…Se temeau că dacă se expun, studenții și foștii studenți vor reacționa".
Sculptorul a asigurat că opera sa era doar de împrumut și că va lua măsuri legale în cazul în care a fost cumva deteriorată.
A mai spus că intenționează să o mute în California, acolo unde conduce Liberty Sculpture Park.

Amprenta tot mai puternică a Beijingului
La rândul său, Universitatea Lingnan a anunțat retragerea unei lucrări în relief care comemorează evenimentele din Tiananmen, opera aceluiași artist, după "examinarea și evaluarea elementelor din campus care pot prezenta riscuri juridice și de securitate pentru comunitatea universitară".
Cu o zi înainte, Universitatea din Hong Kong (HKU) a dat jos o statuie numită "Pilonul rușinii", care, la rândul ei, comemora represiunea sângeroasă din 4 iunie 1989.
În acest mod, universitățile se alătură represiunii continue asupra omagiilor aduse evenimentelor din Tiananmen care mult timp au fost un simbol al libertăților politice de care s-a bucurat Hong Kong până în 2020.
Privegherea care are loc în fiecare an pe 4 iunie a fost interzisă din 2020, oficial din motive de sănătate și siguranță. Mai mulți dintre organizatorii săi au fost arestați și un muzeu care documentează represiunea din 1989 a fost închis.
Beijing și-a lăsat amprenta autoritară asupra fostei colonii britanice după demonstrațiile mari și uneori violente din 2019, printr-o lege draconică privind securitatea națională.
Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24. Titlul și subtitlul aparțin redacției RFI România