Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Șeful muftiu din Bosnia Și Herzegovina dă o lecție de istorie guvernului de la Budapesta

ezgif-2-810d7f2427.jpg

Sursa imaginii: 
Foto: D. S./Klix.ba

Purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban ar fi declarat ca „este o provocare să integrezi Bosnia și Herțegovina în Uniunea Europeana, ca țară cu două milioane de musulmani.” Șeful muftiu amintește că bosniacii musulmani sunt un popor străvechi european și îl acuză pe oficialul maghiar că susține o „minciună monstruoasă,” cum că bosniacii ar fi străini în țara lor și problema procesului de integrare, dată fiind religia lor musulmană. 

Șefului comunității islamice din Bosnia și Herzegovina, Husein Kavazović , îi dă replica lui Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei care a declarat următoarele: „este o provocare să integrezi Bosnia și Herțegovina (în Uniunea Europeana, n.r.,) ca țară cu două milioane de musulmani.

Iată ce a declarat liderul bosniac potrivit Klix.ba: „Dacă acest anunț al prim-ministrului Orban se dovedește a fi adevărat, atunci toată lumea din Europa, nu doar musulmanii din Bosnia-Herțegovina și Comunitatea Islamică, are motive să fie îngrijorată. Musulmanii din Bosnia și Herțegovina aparțin bosniacilor, așa cum majoritatea catolicilor sunt croați, iar ortodocșii sunt sârbi. Bosniacii sunt un popor european străvechi și, împreună cu alte două popoare din Bosnia și Herțegovina, au determinat și susținut soarta Bosniei și Herțegovinei din cele mai vechi timpuri. Această declarație a premierului Orban sugerează o minciună monstruoasă și anume că bosniacii sunt străinii din Bosnia și Herțegovina și că ei reprezintă problema pentru că sunt în majoritate musulmani.”

Șeful muftiu Kavazović spune că, dacă ideologiile xenofobe și rasiste devin baza politicii Europei Unite sau a membrilor săi, atunci ne întoarcem în timpurile nu foarte îndepărtate, în care s-a încercat construirea unității europene pe baza ideologiei fasciste, naziste, violențe și genocide, ideologii care au dus la Holocaust și alte crime terifiante.”
Şeful Comunităţii Islamice din Bosnia şi Herţegovina îi reamintește lui Orban că bosniacii şi maghiarii, ca toate celelalte popoare europene, au o istorie tumultoasă.
Ne amintim de atacurile regilor maghiari asupra țării medievale bosniace; precum și de rolul bosniacilor și al altor popoare din Balcani în cuceririle otomane ale Ungariei. Ne amintim, de asemenea, de politica colonială austro-ungară împotriva Bosniei, precum și de multe lucruri bune pe care le-am creat împreună în trecut, de la elemente comune ale culturii noastre central-europene până la mormintele bosniacilor care se află încă în toată Ungaria ca mărturie a unei perioade în care eram în aceleași tranșee”, adaugă muftiul bosniac.

Amir Rrahmani a fost declarat forbalistul kosovar al anului 2021

Jucătorul lui Napoli, kosovarul Amir Rrahmani a fost declarat cel mai bun fotbalist al anului 2021 din țara sa, citim în secțiunea sportivă a zeri.info.
Federația de Fotbal din Kosovo (FFK) a anunțat câștigătorii din 2021 prin intermediul unui eveniment la care au participat doar, laureații datorită măsurilor de protecție împotriva Covid-19.”
Starul echipei naționale a Kosovo, căpitanul Amir Rrahmani, care se bucură de o formă fantastică în liga italiană cu Napoli, (...) a jucat 20 de meciuri în acest sezon. El a marcat două goluri pentru echipa Napoli.
Amir a fost transferat la Napoli după experiențe pozitive la Dinamo -Zagreb și Verona. A devenit unul dintre cei mai importanți jucători ai Napoli, o echipă care se luptă pentru titlul de Campioana în Serie A. Napoli se află în prezent pe poziția a doua cu 39 de puncte, cu doar patru puncte mai puțin decât liderul Inter.”

Magia Crăciunului vienez la Tirana

Trei artiști albanezi de la Conservatorul din Viena au participat la Pianodrom, cel mai mare eveniment de muzică clasică din Albania, desfășurat în perioada 11 noiembrie-27 decembrie la Tirana. 

Câștigătorul a peste 40 de premii internaționale de muzică, pinanistul Kosti Deti și violoniștii Janela Nini și Kristi Hifzi au concertat (...) la Tirana, în sala Tonin Harapi (denumită după compozitorul albanez cu același nume, n.r.), în cadrul unui concert din Ajunul Crăciunului care aduce atmosfera vieneză în capitala Albaniei.”

Concertul, care urma să aibă loc pe 14 decembrie, a fost anulat la Viena din cauza noilor măsuri restrictive în cazul unei pandemii. Acesta a fost reprogramat pe 8 martie,” dar publicul albanez s-a putut bucura de muzica propriilor artiști la Tirana.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
Denis LICI – Albania
Fitore QORRAJ – Kosovo
Naida MLINAREVIC – Bosnia și Herzegovina