Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anul 2021 a fost sumbru pentru libertatea presei. Nici 2022 nu se anunță altfel

presa.jpg

Sursa imaginii: 
savoirs.rfi.fr

Într-un interviu acordat ediției din Cehia a Euractiv și preluat de Agerpres și G4 Media, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a declarat că jurnalismul este o ”profesie cu adevărat riscantă” în unele state membre ale Uniunii Europene. Un nou act normativ va intra în vigoare din toamna anului 2022, pentru apărarea pluralismului și creșterea transparenței. Dar situația jurnalismului rămâne una îngrijorătoare le nivel mondial.

În opinia comisarei Jourova, modul în care jurnaliştii sunt trataţi în Ungaria şi Slovenia ”este inacceptabil, în special din cauza presiunilor venite din partea politicienilor importanţi”.

” În Slovenia, am văzut că statul decide să înfometeze media publică; poate face asta prin stoparea finanţării”, a subliniat Jourova.

În toamna anului viitor, va intra în vigoare Media Freedom Act, o lege la nivel european care va avea ca scop creşterea transparenţei și  a nivelului de protecţie pentru media pe piaţa unică europeană.

Vor apărea reglementări ținând de transparența finanțării, garantarea independenței mediilor de informare sau  necesitatea de a inova modelul de afaceri, pentru a se potrivi cu nevoile transformării digitale.

După cum a explicat, Vera Jourova ”ne-ar plăcea ca statele membre să aibă o reţea de autorităţi de reglementare independente pentru piaţa media. Acestea  ar putea lua măsuri împotriva entităţilor care nu reuşesc să acţioneze în concordanţă cu ideea de pluralism”.

O problemă globală

Dar, după cum comentează Le Monde într-un editorial apărut în aceste zile de final de an, libertatea de informare se află sub asediu în întreaga lume, iar 2021 a oferit o imagine foarte sumbră.

Acordarea Premiului Nobel pentru Pace pentru doi jurnaliști, filipinezo-americana Maria Ressa și rusul Dmitri Muratov, este, dincolo de toate, un avertisment important transmis liderilor care calcă în picioare dreptul la informare.

Rapoartele anuale ale Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) si Reporteri Fără Frontiere (RSF), publicate in decembrie, stau mărturie în acest sens.

Cele două rapoarte arată către aceleași regimuri autoritare: China, Birmania, Rusia, Belarus...

Atacul asupra presei împrumută și forme de război hibrid, scrie Le Monde, citând rapoartele celor două organizații. Acestea denunță folosirea programelor spion, care permit o supraveghere sporită a jurnaliștilor și a surselor acestora, pentru a le face investigațiile imposibile.

Le Monde vede în această involuție un indiciu al prăbușirii democrației în lume și al noii energii a regimurilor autoritare. Iar cei care ar putea lupta împotriva acestei derive dăunătoare sunt, din păcate, adesea prost plasați pentru a ține prelegeri.

Denunțarea presei drept „dușman al poporului”, așa cum a făcut Donald Trump de-a lungul mandatului său, și-a lăsat amprenta.

În Franța, un candidat la președinție poate acum să aibă succes atacând tocmai rolul de control și echilibrare democratică reprezentat de jurnaliști, notează Le Monde.

Ei sunt acuzați în mod uniform că nu fac decât să sporească presupusele necazuri ale țării. Prin urmare, nu trebuie să ne înșelăm în ceea ce privește semnificația atribuirii Premiului Nobel pentru Pace celor doi jurnaliști.

Această distincție – conchide Le Monde -  servește drept avertisment împotriva unei ofensive încăpățânate care vizează pretutindeni libertatea de informare.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 

 
Eurocronica din 28 decembrie 2021