
Politică
Ungaria: 2022, un an electoral cu o miză uriașă
budapesta.jpg

Guvernul condus de Viktor Orbán se află la putere neîntrerupt de peste un deceniu. În acest timp, forțele de guvernământ și-au cimentat sistematic poziția folosind toate instrumentele existente, iar în ultima perioadă acest fenomen s-a accelerat. Președintele autorității media, fosta avocată a familiei Orbán, a demisionat cu doar câteva luni înainte de expirarea mandatului său, întâmplător tocmai la timp pentru ca succesorul său să poată fi numit încă de Orbán pe o perioadă de 9 ani.
Președintele țării, János Áder, unul dintre fondatorii Fidesz, nu a respins nicio lege înaintată de partidele de guvernământ. El se află la final de mandat, iar Viktor Orbán a anunțat deja pe cine propune în această funcție, unul dintre miniștrii guvernului său. Având în vedere că președintele este ales de Parlament, iar majoritatea parlamentară este dată de Fidesz, noul președinte va fi tot persoană loială Fidesz.
În timpul mandatului său, președintele Áder a promulgat mai multe modificări ale Constituției și ale legii electorale. Fiecare dintre acestea reducea oportunitățile partidelor de opoziție în campaniile electorale. În paralel, Fidesz a reușit treptat eliminarea de pe piață a multor organe de presă critice la adresa guvernului, nu în ultimul rând cu sprijinul autorității media.
Posturile publice de radio și televiziune, finanțate din bugetul de stat controlat de Fidesz, au fost rapid transformate în organe care transmit exclusiv retorica guvernului. Multe posturi de radio, TV și presa regională au fost cumpărate de interpuși ai guvernului, care preiau la rândul lor propaganda guvernamentală. Metoda acumulării de capital în acest scop este cea de acordare a proiectelor de investiții de stat firmelor și persoanelor loiale guvernului.
Este vorba de cel puțin 10 companii care câștigă în mod regulat comenzi de milioane de euro din partea statului, cel mai spectaculos exemplu fiind cel al prietenului din copilărie al premierului ungar, Lőrinc Mészáros, care în doar 6 ani a ajuns cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere personală de 1,3 miliarde euro, conform estimărilor Forbes.
În acest context, deși cadrul electoral a rămas democratic, egalitatea șanselor opoziției în fața partidelor de guvernământ a fost redus la minimum. La aceasta se adaugă și măsuri cu caracter electoral anunțate de Viktor Orbán: restituirea impozitului pe venitul din anul acesta pentru angajații cu copii, plafonarea prețului carburanților până în februarie, plafonarea până în iunie a dobânzilor variabile la creditele ipotecare. O nouă victorie în aprilie a partidului condus de Viktor Orbán, a patra consecutiv din 2010, ar însemna consolidarea sistemului pe o perioadă mult peste un ciclu parlamentar.
În ultimul moment, partidele de opoziție, cu șanse zero în alegeri cu liste și candidați proprii, s-au mobilizat și au reușit nominalizarea unui candidat unic și o listă comună de candidați pentru Parlament. Evident, fiecare formațiune încearcă să-și păstreze identitatea și cooperarea pare să stagneze în acest moment, dar cel puțin în sondaje șansele opoziției par a fi la egalitate cu Fidesz, câteodată puțin mai bune. Însă chiar și în cazul unei victorii, din mai guvernul de opoziție va avea dificultăți uriașe. Deficitul bugetului este deja ridicat, iar guvernul Orban continuă să cheltuie în scop electoral.
Prețurile energiei electrice și ale gazelor, acum puternic subvenționate, vor trebui liberalizate. Banca Națională este condusă tot de un apropiat al lui Viktor Orbán, care va influența dobânzile și inflația. Și nu în ultimul rând, unitatea oricum fragilă a blocului de opoziție se va dezintegra repede în urma măsurilor nepopulare, dar necesare care vor trebui luate, cel târziu în toamna anului viitor.