
Politică
Șefa Comisiei Juridice a Senatului, la RFI: Comunicatul CCR în disputa cu CJUE, o glumă proastă
Sefa Comisie Juridica CCR CJUE gluma proasta.jpg

Laura-Iuliana Scântei spune că CJUE are dreptate în disputa cu CCR: ”Păi, cine să aibă dreptate? CJUE. Dacă invocăm comunicatul postat în data de 23 decembrie pe site-ul Curții (Constituționale-n.r.), aș vrea să remarcăm un singur lucru, care e extrem de important: comunicatul acesta nu are nici o valoare juridică, el nu reprezintă poziția României față de angajamentele asumate deja la data aderării la UE și din datele pe care le deținem, nu reprezintă nici poziția oficială a CCR, nefiind asumat într-o ședință de plen și votat de majoritatea judecătorilor Curții Constituționale, așa cum cer legea și regulamentul de organizare și funcționare. Vorbim de o postare, de fapt, pe site-ul Curții, probabil neasumată deloc o semnătură, postat de un departament intern de relații externe, protocol și relații cu presa. Dacă ne uităm în regulamentul de organizare și funcționare al Curții, vedem că acest departament intern este subordonat direct unui singur om, respectiv președintelui CCR”.
Președinta Comisiei Juridice a Senatului precizează că ”având această interpretare foarte clară că o postare de pe site-ul CCR nu poate fi tratată nici în presa națională, nici în presa internațională, nici de către partenerii europeni ca fiind poziția oficială a statului român și chiar nici poziția oficială a CCR (...), de la această nonvaloare juridică trebuie să pornim în a discuta despre impactul deciziei CJUE, dar repet, nepunând în cârca statului român o poziție probabil publicată din dispoziția unui președinte al CCR încă în funcție pentru șase luni de zile și care iată, potrivit ideologiei și modului în care și-a derulat exercitarea atribuțiilor de președinte, mai cu seamă în legislatura în care o majoritate parlamentară era condusă de un lider PSD numit Liviu Dragnea, a știut prin decizii ale Curții să decupeze aproape o întreagă legislație penală de efectele punitive asupra infractorilor, prin decizii interpretative ale CCR”.
Disputa CCR-CJUE va ajunge pe agenda Comisiei Juridice
Laura-Iuliana Scântei anunță că disputa CCR-CJUE va ajunge pe masa Comisiei Juridice: ”Voi pune în prima ședință a Comisiei Juridice a Senatului, voi pune în discuția membrilor comisiei acest comunicat de presă, cum se intitulează el și ce efecte juridice poate avea un astfel de comunicat, de exemplu, cu privire la atribuția Parlamentului, a Senatului, în cazul nostru, de a legifera cu recunoașterea primatului și respectarea Dreptului european”.
Raluca Prună: Forța juridică a comunicatului CCR în disensiunile cu CJUE este zero
De ce dreptul UE are prioritate în fața celui național?
Pentru președinta Comisiei Juridice a Senatului, comunicatul CCR legat de decizia CJUE este o glumă proastă: ”Mi s-a părut o glumă proastă atunci când am citit în 23 decembrie acest comunicat de presă. Cunosc foarte bine modul de lucru al CCR și atribuțiile acestei Curți. Să citești această postare și să vii din zona politico-juridică a Parlamentului, înseamnă de fapt să nu o bagi deloc în seamă. Nici un om serios din țara asta, nici un politician serios nu trebuie să ajungă să dea valoare juridică, să transforme într-un conflict, hai să zicem forțat, diplomatic între România și Comisia Europeană, cu privire la o posibilă nerespectare a angajamentelor europene, pe baza acestui comunicat de presă. Nu are nici o valoare juridică, nu are temei să angajeze, nici măcar nu are CCR competențe să analizeze, potrivit legii sale proprii, efectele deciziilor CJUE. Să le aplice!”.