Școlile americane, noul câmp de luptă politică. În prim plan: „teoria critică a rasei”

republicani.png

Fosta prezentatoare la Fox News, Kari Lake, candidează pentru funcția de guvernator în Arizona, susținută de Donald Trump
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

De câteva luni, conceptul de „teoria critică a rasei” stârnește reacții aprinse în consiliile școlare din Statele Unite și în special din Arizona, un stat câștigat de Joe Biden la ultimele alegeri. Reportaj RFI dintr-un  liceu american în care alegerea materiilor este subiectul unei noi ciocniri între dreapta și stânga:

Miting politic într-o locație neașteptată: în fața porților unui liceu din Scottsdale, o suburbie bogată din Phoenix, Arizona. „Dacă voi candida pentru funcția de guvernator, o fac pentru că sunt mamă și pentru că sunt îngrijorată în privința a ceea ce se predă în școlile de la noi”.

Din spatele unui camion cu sloganul „copiii noștri merită mai mult”, Kari Lake, candidata pentru poziția de guvernator al statului Arizona, sprijinită de Donald Trump, a venit să susțină o demonstrație în fața a aproximativ o sută de părinți, îngrijorați că istoria care li se predă copiilor este prea progresistă și anti-rasistă în America post-George Floyd.

,,O programă woke

„La modul în care se predă istoria Statelor Unite în clipa de față, ar trebui să se numească de fapt istorie anti-americană. Aceasta este o programă woke (cultura dreptății sociale și a egalității rasiale n.tr.), ceea ce nu este corect. Ar trebui să ne mulțumim să învățăm să citim, să învățăm să numărăm, adică să avem programe care ar trebui să-i facă pe copii să reușească în viitor. În schimb, se învață că primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te uiți la culoarea pielii unui om. Eu nu mă uit la culoarea pielii. Mă uit doar la calitățile intrinseci ale unei persoane. Asta vreau să învețe copiii mei. Nu vreau să învețe că colegul lor de clasă este un opresor sau să se simtă incomod în legătură cu istoria țării lor.”

Fosta prezentatoare la Fox News, deja favorită în sondaje, își consolidează acum popularitatea prin criticarea teoriei critice a rasei predate acum în școli. Acest concept universitar centrat pe studiul discriminării rasiale nu este însă predat în liceu, dar cristalizează toate temerile identitare ale părinților conservatori.

Un exemplu este Patricia: „De ce ne învățăm copiii că unii oameni sunt asupritori, iar alții sunt asupriți? Nu așa vom pune capăt rasismului.” Mamă a cinci băieți, ea este convinsă de acest lucru. De la protestele antirasism din vara lui 2020, programele școlare au fost modificate, iar ea susține că manualele de istorie pun acum vinovăția rasismului pe umerii copiilor americani albi: „Unele cărți școlare și anumiți profesori le spun copiilor că, dacă sunt albi, trebuie să accepte că asta reprezintă un privilegiu. Școlile trebuie să pună capăt acestui lucru. În Statele Unite ale Americii, rasismul este în declin și toate aceste povești despre teoriile rasiale critice îl reaprind și aduc comunitățile unele împotriva altora.”

Divergențe de opinie

Dezbaterea se transformă în confruntare, în ședințe din ce în ce mai aprinse ale consiliului școlar din Scottsdale care sunt acum ținute sub supravegherea poliției. Patricia a lansat o petiție prin care cere demisia președintelui acestui organism desemnat să gestioneze parcursul școlilor din district. Bărbatul este acuzat că a întocmit un dosar privind părinții care se opun teoriei critice a rasei. Dar alți părinți, precum Haidi, ea însăși profesoară la gimnaziu în Scottsdale, îl susțin în continuare: „Trebuie să predăm istoria acestei țări, sunt evenimente istorice care trebuie predate. Am senzația că nu vor să vorbească despre sclavie sau despre tratamentul care era rezervat afro-americanilor. Dacă nu predai istorie, istoria se repetă. Nu putem ascunde anumite fapte istorice. Să însemne asta că înveți să urăști America? Nu, deloc, nu știu de unde au născocit una ca asta.

Această nouă bătălie culturală din școlile americane este în orice caz un subiect care mobilizează electoratul republican. Strategia a funcționat deja în timpul ultimului mandat al guvernatorului din Virginia. Conservatorii speră să funcționeze din nou pentru a câștiga alegerile intermediare din noiembrie anul viitor.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr.