Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia va continua să se implice militar în Mali, pe căi instituționale (diplomat rus)

mali.png

Steaguri rusești și maliene la o demonstrație de protest împotriva influenței Franței în Mali, Bamako, Mali, 27 mai 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

La o zi după ce guvernul de la Bamako a negat prezența mercenarilor ruși pe teritoriul țării, un diplomat rus de rang înalt a declarat că Rusia va continua să acorde ajutor militar în Mali, pe cale instituțională, transmite France24

"Vom continua să apărăm interesele legitime ale guvernului de la Bamako la Organizația Națiunilor Unite și să oferim asistență activă partenerilor noștri malieni pe parte militară și militar-tehnică pe cale instituțională", a declarat Piotr Ilichev, directorul serviciului pentru organizații internaționale din cadrul ministerului rus de externe, într-un interviu acordat agenției de știri RIA.

În acest interviu, diplomatul rus a explicat că liderii aflați putere în Mali pot coopera cu partenerii pe care i-au ales în lupta împotriva insurgenților islamiști, iar reducerea personalului din operațiunea Barkhane întreprinsă recent de Franța riscă, potrivit Moscovei, chiar să destabilizeze regiunea.

Cincisprezece țări care s-au angajat să depună eforturi pentru a asigura pacea și stabilitatea în Mali – printre care și Franța – au reclamat joia trecută într-o declarație comună prezența mercenarilor ruși ai Grupului Wagner, sprijinit de Moscova, în Mali.

Autoritățile de tranziție maliene, aflate la putere după două lovituri de stat militare în mai puțin de un an (lovitura de stat a armatei președintelui Ibrahim Boubacar Keïta în august 2020, apoi, cea din luna mai a.c., în urma căreia a fost creat un guvern de tranziție din care fac parte atât civili cât și militari) au negat sâmbătă prezența mercenarilor ruși în țară.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de tranziție a subliniat însă că „formatorii ruși” sunt prezenți pe teritoriul malian în cadrul unui acord bilateral între Bamako și Moscova.

În luna octombrie anul trecut, un avion de marfă din Rusia a livrat în Mali patru elicoptere, arme și muniții, operațiune efectuată, potrivit autorităților maliene, ca parte a unui acord comercial între cele două țări.

La Moscova, Putin a declarat că grupul Wagner nu reprezintă statul rus, și că subcontractanții militari privați au dreptul de a lucra oriunde în lume, cu condiția ca aceștia să nu încalce legea rusă.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24