
Politică
Negocierile SUA-Rusia, doar „un pretext pentru a arăta eșecul negocierilor”?
putin.jpg

Valentin Naumescu: Se anunță mai multe runde de discuții în ianuarie. S-ar putea să fie anunțate apoi și pentru februarie. Acest val de discuții, de negocieri vine ca urmare a unei amenințări militare ale Rusiei la frontierele Ucrainei. Din punctul meu de vedere nu este în regulă. Nu este foarte clar ce este de negociat în acest moment cu Rusia în momentul în care are armament concentrat și trupe la frontierele Ucrainei. Practic, cere abandonarea Ucrainei din punct de vedere al aspirațiilor pro occidentale ale unui stat suveran, precum și renunțarea la planurile de întărire a apărării militare a țărilor de pe flancul estic. S-ar putea ca aceasta să fie doar o manevră de a câștiga timp sau de a-i oferi lui Putin o strategie de ieșire (n.r. traducere din original „exit strategy”) relativ decent din punct de vedere al opiniei publice din Rusia, de dezangajare din acest conflict. Dar chiar și așa este destul de surprinzător că încep aceste negocieri fără o pregătire a lor. Cel puțin la nivelul alianței de abia au început primele discuții. Nu este foarte clar care sunt obiectivele, care sunt posibilele consecințe asupra Europei Centrale și de Est și dacă într-adevăr, se dorește din partea Moscovei un rezultat pozitiv la aceste negocieri sau doar folosirea lor ca pretext pentru a arăta eșecul negocierilor, faptul că Rusia nu primește garanții de securitate scrie, așa cum cere și pe care evident nimeni nu le poate da. Cel puțin sperăm că NATO nu poate da Rusiei garanții că nu se va mai extinde niciodată. Pentru o asemenea decizie ar trebui un consens al țărilor membre.
Reporter: Domnule profesor, americanii au o vorbă. Let's meet in the middle. Adică să ne întâlnim la mijloc. La ce ar putea să renunțe cele două părți pentru ca ambele să fie mulțumite, pentru a se ajunge la un compromis, tradus în final prin detensionarea situației de la frontiera ucraineano-rusă?
VN: Am citit cu atenție pachetul de revendicări al Rusiei. Unele sunt absolut inacceptabile. Tocmai le-am menționat anterior. Cum ar fi pretenția de a se da garanția că Ucraina nu poate adera la NATO. Asta ar fi o abandonare incalificabilă a statului ucrainean suveran, care dorește, chiar dacă nu este posibil acum, în acest moment. Dar nu se pot da garanții ferme că lucrul acesta nu va fi posibil niciodată. Însă alte lucruri pot fi discutate. Sunt chestiuni legate de armamentul nuclear. Cred că aici suntem în consens că nimeni nu dorește concentrare de armament nuclear în regiune.
Rep: E unul din subiectele de pe agendă...
VN: Să nu uităm că a fost o încheiere, în anii din urmă, a vechiului tratat al rachetelor cu rază medie de acțiune, tratatul INF, care poate fi reluat cu această ocazie. El a fost încheiat de președinții Trump și Putin acum doi ani, dacă nu mă înșel. Se pot face progrese și pot continua negocierile între Statele Unite și Rusia. Dacă ne amintim, la vremea respectivă Statele Unite ceruseră ca și China să participe în acest tratat de limitare a armamentului nuclear. În rest cred că intră pe un teritoriu foarte periculos de a fi supus negocierilor. Nu văd cum s-ar putea accepta pretențiile Rusiei de a nu se desfășura trupe ale NATO în țări membre ale NATO din Europa Centrală și de Este, din flancul estic al alianței. Cel puțin din perspectiva României, a Poloniei, a statelor baltice, aceasta ar fi cel puțin o condiție inacceptabilă. Probabil că dacă se vor alege câteva teme, astfel de garanții că nu se vor aduce arme nucleare, poate vor fi discuții legate de limitarea trupelor sau de dimensiunea bazelor militare, eventual lucruri de genul acesta. Dar la nivel de principii atât Statele Unite, cât și NATO trebuie să rămână foarte ferme, recunoscând dreptul unui stat suveran, al Ucrainei, de a avea aspirații occidentale, recunoscând dreptul unei alianțe, NATO, de a-și apăra membrii aflați într-o regiune de frontieră geopolitică, respectiv flancul estic. Privim cu foarte mare interes niște negocieri începute în pripă, sub amenințarea unui conflict militar. Nu mă aștept să aibă rezultate deosebit de spectaculoase sau apreciate unanim de ambele părți. Sunt mai degrabă rezervat față de acest exercițiu de negociere, în care cred, mai degrabă că se câștigă timp. Este clar că nimeni nu dorește în acest moment o invazie a Rusiei în Ucraina, dar sunt totuși condiții inacceptabile.
Ascultă: