Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă un cadou pentru Putin: autoritățile ruse lichidează juridic asociația ”Memorial”

memorial.png

Un activist pentru drepturile omului protestează în fața Curții Supreme împotriva desființării Asociației Memorial, Moscova, 14 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Curtea Supremă a Federației Ruse a decis ieri lichidarea juridică a celei mai vechi asociații obștești din Rusia. Asociația internațională ”Memorial”, înființată încă în 1987 și înregistrată în 1989, a întruchipat timp de peste trei decenii lupta pentru libertățile civice în Rusia, dar și spațiul civic în care au fost educate cel puțin două generații de disidenți și mai apoi activiști civici. A fost organizația care s-a distins prin lupta pentru drepturile omului și păstrarea în mod obiectiv a memoriei victimelor totalitarismului sovietic. Începând cu ziua de ieri, însă, această organizație nu mai există din punct de vedere juridic.

Lichidarea juridică a asociației obștești ”Memorial” a durat formal mai puțin de două luni. La începutul lunii noiembrie Procuratura Generală a Rusiei a depus o cerere de judecată la Curtea Supremă pentru lichidarea asociației ”Memorial”. În realitate, desființarea acestei organizații a fost dorită în coridoarele puterii de la Kremlin și Lubianka, adică sediul central al FSB-ului, de cel puțin un deceniu, iar mai exact din 2012 atunci când ”Memorial” a fost una din primele organizații declarate ”agent străin” în Rusia și inclusă într-un registru special de monitorizare.  

Aceasta nu a fost prima tentativă a procuraturii ruse de a lichida organizația Memorial. Au mai existat tentative formale încă din 2016, dar de fiecare dată avocații organizației au reușit să reziste multiplelor hărțuiri juridice. Au existat și există încă numeroase procese individuale împotriva unor activiști, istorici și jurnaliști care activează sub umbrela rețelei organizației ”Memorial.” Este suficient să menționăm cazul de rezonanță a istoricului Iurii Dmitriev, care cu două zile în urmă a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, într-un caz fabricat de pedofilie. Dmitriev, în calitate de istoric și cercetător, a expus crimele stalinismului și a dus la exhumarea unor gropi comune din regiunea Karelia, locații în care au fost executați mii de deținuți politici din timpul lui Stalin și ținute secrete până în prezent. Imediat după citirea sentinței, Dmitriev a fost declarat prizonier al conștiinței de către Human Rights Watch.

În acest ultim proces împotriva asociației internaționale Memorial, se pare că procuratura a fost determinată să-și ducă planul până la capăt în baza unui dosar alcătuit formal corect, însă urmând corelații factuale superficiale. Motivul formal a fost, așadar, unul cât se poate de banal – ”Memorial” nu a indicat pe unele documente în format dur sau online eticheta de "agent străin”. Avocații asociației, printre altele, au pus întrebarea legitimă a modalității prin care poate fi pusă această etichetă pe documente de arhivă din timpul URSS. Conform legii ruse, ”Memorial” este obligată sa facă acest lucru în scris și verbal de fiecare dată când este menționată denumirea sa ca organizație sau este publicat vreun material sub egida sa. În mod normal asemenea încălcări pot fi sancționate cu amenzi. De exemplu, dacă cineva menționează "Memorial" ca organizație în public, adică la televiziune, radio sau în presa scrisă, atunci este obligat să adauge sintagma "această organizație este declarată agent străin conform legii ruse". În caz contrar, se impune o amendă din partea Roskomnadzor (cenzorul oficial al statului rus), iar in cazul repetării acestei "ilegalități" organizația dată poate fi lichidată de către autorități. Cam acesta a fost și scenariul pregătit pentru ”Memorial” de această dată.

Amprenta lui Kadârov

Nu poate fi trecut cu vederea un ultim detaliu. Sesizarea inițială împotriva asociației ”Memorial” a venit de la oficiul FSB din Ingușetia, Caucazul de Nord. Nu este un scenariu accidental, ba chiar acesta are legătură directă cu activitatea satrapului-șef a lui Putin - Ramzan Kadârov, liderul Ceceniei, republică federală vecină cu Ingușetia. ”Memorial” nu are oficiu în capitala Ceceniei, Groznîi, de mai mulți ani. Acesta a fost închis de teama lui Kadârov, care supune torturilor și chiar execuției pe cine vrea el "la el acasă", în Cecenia. De aceea, ”Memorial” monitoriza situația din Cecenia din Nalcik, capitala Ingușetiei, de unde relata despre zeci de cazuri extreme de încălcare a drepturilor omului. Influența lui Kadârov în Ingușetia și-a spus ultimul cuvânt. Astfel, Kadârov, susținut de lideri inguși, a început acest nou val de represiuni asupra Memorialului, cu mai mulți ani în urmă, reușind chiar sa obțină condamnări, în baza unui caz penal falsificat asupra șefului filialei asociației ”Memorial” din Nalcik. Într-un final, începând cu 2019 persecuțiile și hărțuirile ”legale” au ajuns prin intermediul FSB la Moscova, iar în 2020 la Procuratura Generală a statului rus.

Lichidarea legală nu înseamnă dispariția valorilor asociației ”Memorial”

După decizia de ieri, asociația va putea activa doar în afara Rusiei. Din fericire, ”Memorial” are zeci de filiale în mai multe state europene printre care Germania, Cehia, Italia, Belgia, Ucraina și chiar Belarus. Mai există, de asemenea, memoria disidenței a zeci de activiști din timpul URSS și a experienței pe care au transmis-o noilor generații de activiști. Există și o bază de date enormă în format digital. La urma urmei, originile activităților asociației ”Memorial” pot fi trasate încă la sfârșitul anilor șaizeci ai secolului trecut. Cei care au format prima generație de activiști au gravat disidența în codul genetic al acestei asociații. Iar acum, se pare că a venit iarăși timpul activității în format de disidență, cu marea diferență și avantajul pe care îl conferă spațiul online.