Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cele mai ”groase” dezinformări despre UE din 2021, în România

fake_news.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Nu e deloc greu să fabrici dezinformări legate de Uniunea Europeană . Mecanismele ei sunt adesea complicate. Puțini sunt familiarizați cu termeni precum ”raport”, ”rezoluție” sau ”directivă”. Și mai puțini fac efortul de a verifica afirmațiile, înainte de a le distribui pe rețelele sociale. Unii nici măcar nu citesc conținutul, doar îl distribuie, alături de un comentariu indignat. Terenul de manifestare este, așadar, vast și mulți și-au încercat norocul. Iată doar câteva nestemate dintr-o bogată producție de falsuri.

  1.   În UE, bărbații vor putea naște

Pare o absurditate. Dar așa ne asigurau acum câteva luni, chiar unii membri români ai Parlamentului European, odată cu votarea Raportului privind sănătatea sexuală și reproductivă în UE.

Sau, așa cum mai este cunoscut, Raportul Matic, după numele eurodeputatului croat Predrag Matic, care l-a inițiat. Un raport care, de altfel, nu are caracter de lege și nu este obligatoriu.

În realitate, raportul critică legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul și cere statelor acces nediscriminatoriu la asistență medicală, mijloace contraceptive sau proceduri de fertilizare.

Cât despre așa-zisa permisiune acordată bărbaților de a naște, documentul se referă, în realitate, la o categorie foarte restrânsă a bărbaților transgen și a persoanelor non-binare. Aceste persoane - și doar acestea – pot să rămână însărcinate și, dacă asta se întâmplă, ar trebui să aibă acces la asistență medicală.

Apoi, nu există nicăieri, în nicio legislație europeană, desființarea termenilor de ”mamă” și ”tată”, așa cum au susținut atunci chiar unii europarlamentari români, de bună seamă, familiarizați cu realitatea dar dornici de publicitate ieftină.  

Dacă alarma lansată acum câteva luni ar fi fost reală, atunci astăzi ar fi trebuit să avem de-a lungul și de-a latul Europei primii bărbați gravizi. Și nu, nu-i avem.

 

  1.   UE favorizează hypermarketurile în detrimentul producătorilor interni

La sfârșitul lunii iulie, Comisia a anunțat deschiderea unei proceduri de infringement împotriva României pentru că nu a transpus în legislația națională reglementările europene ce interzic practici comerciale neloiale în sectorul agroalimentar.

Este vorba despre o directivă din aprilie 2019, pentru protejarea agricultorilor şi a IMM-urilor din sectorul agroalimentar în faţa practicilor supermarketurilor – de la întârziere a unor plăţi, la anularea de ultim moment a unor comenzi în cazul produselor perisabile sau modificarea unilaterală ori retroactivă a contractelor.

România ar fi trebuit să creeze o autoritate națională pentru a trata astfel de plângeri. Nu a făcut-o.

Cu alte cuvinte, lipsa de protecție a producătorilor în fața unor practici comerciale abuzive ține de legislația internă. Cea care insistă pentru protejarea producătorilor este chiar Uniunea Europeană - și ne-a și dat în judecată pentru asta.

 

3.  UE este anti-religioasă și distruge tradițiile

Este unul dintre terenurile cele mai fertile, pe care odată aruncată, sămânța dezinformării rodește imediat, cu rezultate remarcabile.

Formele de expunere a acestei idei sunt diverse, dar dintre toate, una s-a detașat: discursul ținut la Putna, în luna august, de un tânăr student, în fața Patriarhului Daniel și a președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

Tânărul făcea o paralelă cât se poate de străvezie între Uniunea Europeană și asuprirea românilor în Imperiul Austro-Ungar, plângându-se că nu-și mai poate practica credința.

Culmea este că o făcea în fața Patriarhului României, al cărui palat a fost renovat tocmai cu fonduri europene. Și în fața președintelui Academiei, instituție cu multe programe finanțate tot de Uniunea Europeană.

Sute de milioane de euro sunt alocate României, în fiecare cadru bugetar, pentru renovarea patrimoniului cultural și religios. Iar Biserica ortodoxă este unul dintre marii beneficiari - și este bine că se întâmplă așa.

Cât despre demolarea bisericilor, raderea centrelor istorice și distrugerea satelor, acestea s-au întâmplat, într-adevăr, dar în regimul lui Nicolae Ceaușescu.

4.  UE desființează Crăciunul

În strânsă legătură cu aceasta, ideea ”desființării Crăciunului” de către Uniunea Europeană a fost vânturată mult în ultimele săptămâni, odată cu dezvăluiri legate de un document intern al Comisiei Europene.

Ghidul conținea doar recomandări de adresare pentru membrii și angajații Comisiei Europene. Nicidecum nu era vorba despre o legislație la nivel european. Iar documentul a fost oricum retras.

Europa a sărbătorit, ca de obicei, cu brazi și luminițe, cu Moș-Crăciuni și târguri tradiționale, acolo unde condițiile sanitare au permis-o.

  1.   UE ne interzice încălzirea cu lemne din 2023

Dar poate cea mai grosieră dintre toate a fost dezinformarea potrivit căreia România s-ar fi angajat prin PNRR să interzică încălzirea cu lemne a locuințelor începând cu anul 2023.

Nu doar că un asemenea angajament  nu figura în document, dar susținătorii acestei idei nu s-au dat bătuți nici măcar atunci când Comisia Europeană a declarat, oficial, că nu există o astfel de obligație.

De fapt, ceea ce frapează nu este simpla existență a dezinformărilor – aici, imaginația are câmp liber de manifestare – ci preluarea lor de către europarlamentari din partide mainstream, de la stânga la dreapta, membri ai unor familii politice cu un puternic angajament european.

De ce preiau ei dezinformări lansate, de obicei, dinspre grupurile de extremă-dreapta, când prin statutul lor știu foarte bine care este adevărul? Aceasta rămâne o întrebare.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 29 decembrie 2021