Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: ”Ministerul pentru promovarea virtuţii şi prevenirii viciului" - noi restricții impuse femeilor

femei_afganistan.png

Pe un drum din Mazar-i-Sharif, Afganistan, 21 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Mohd Rasfan / France24

Guvernul taliban a anunțat recent că femeile care doresc să călătorească pe distanțe lungi trebuie să fie însoțite de un bărbat din familie. De asemenea, în recomandare li se solicită șoferilor să nu accepte femei ca pasageri dacă acestea nu poartă „vălul islamic”, transmite AFP.

Așadar regimul înăsprește din nor regulile impuse femeilor, în ciuda tuturor promisiunilor anterioare.

Decizia publicată de Ministerul pentru promovarea virtuţii şi prevenirii viciului, care a circulat și pe rețelele de socializare, vine la câteva săptămâni după ce insituția a solicitat televiziunii afgane să oprească difuzarea „telenovelor și serialelor în care joacă femei” și să interzică difuzarea pe post a imaginilor în care jurnalistele apar fără vălul islamic.

„Femeile care călătoresc mai mult de 45 mile (72 de kilometri) nu pot pleca decât însoțite de un bărbat, membru al familiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Sadeq Akif Muhajir.

Talibanii nu precizează ce înțeleg concret prin „văl islamic”, dacă este vorba despre un simplu hijab, purtat deja de majoritatea femeilor afgane, sau despre ceva cu un grad mai mare de acoperire.

De la venirea la putere în august, talibanii au impus diverse restricții femeilor și fetelor, în ciuda promisiunilor inițiale că regimul lor va fi mai puțin strict decât în ​​timpul guvernării lor din perioada 1996-2001.

În mai multe provincii, autoritățile locale au convenit să admită fete în școli, deși multe dintre ele nu pot ajunge, din cauza distanțelor mari.

La începutul lunii decembrie, un decret din partea liderului suprem cerea guvernului să asigure drepturile femeilor, dar decretul nu făcea referire la dreptul la educație.

Activiștii speră că eforturile talibanilor de a fi recunoscuți de comunitatea internațională și de a primi din nou ajutorul necesar țării – printre cele mai sărace din lume - îi vor determina să facă anumite concesii.

În timpul primei lor guvernări, talibanii au impus ca femeile să poarte burqa. Ele își puteau părăsi locuința doar însoțite de un bărbat și li se interzicea să lucreze și să studieze.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.