Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A câștigat AUR? Andrei Țăranu: Statului român îi este frică de antivacciniști

Andrei Taranu politolog razboi Israel.jpg

Andrei Țăranu: Războiul din Israel e unul atipic
Andrei Țăranu: Războiul din Israel e unul atipic
Sursa imaginii: 
RFI România/Eduard Vasilică

AUR a început demantelarea statului român, căruia îi este frică de cetățeni, declară la RFI politologul Andrei Țăranu. Coaliția PSD-PNL-UDMR a eșuat în tentativa de a introduce certificatul Covid obligatoriu la locul de muncă, un document ce ar fi stimulat rata de vaccinare, așa cum s-a întâmplat în alte țări europene.

Liderii coaliției nu au reșit să vină până la finalul anului 2021 cu o soluție pentru certificatul Covid obligatoriu la locul de muncă, de teamă că o asemenea decizie ar pica un eventual test la Curtea Constituțională.

Andrei Țăranu consideră că temerile coaliției sunt nejustificate: ”De fapt, ei se uită la costurile electorale pe care le-ar avea o asemenea formulă și din acest motiv încearcă să tergiverseze o acțiune pe care au luat-o multe state din UE (...). Și uitându-se la aceste costuri electorale, încearcă să găsească diverse subterfugii, invocând și posibilitatea ca o asemenea formulă să nu treacă de CCR. Din punctul meu de vedere, nu cred că ar fi o problemă, având în vedere că în primăvara anului trecut, atunci când am avut lockdown-ul, CCR a acceptat limitarea unor drepturi și libertăți cetățenești, iar dreptul la muncă poate fi trecut și acesta printre ele”.

 

”AUR a început demantelarea statului”

 

A câștigat AUR lupta cu statul român pe tema campaniei de vaccinare? Politologul Andrei Țăranu afirmă că ”e greu de spus, nu avem niște sondaje de opinie care să ne releve dacă a crescut sau nu în simpatia cetățenilor, dar fără discuții, a adus niște puncte ideologice și cel mult a întărit în convingerea lor acele părți din electoratul AUR care se manifestă agresiv împotriva vaccinării. De fapt, mai ales prin atitudinea și presiunea pe care au pus-o asupra Parlamentului, AUR a început o acțiune de demantelare a statului, adică ei nu mai pun la îndoială doar dimensiunea sau autoritatea epistemică a medicilor, ci încep să pună la îndoială inclusiv autoritatea statului”.

 

Dumitru Borțun: AUR comunică mai eficient decât Guvernul, nu are argumente, ci sloganuri emoționale

 

București, 21 decembrie 2021: ”Ur-fascismul” în acțiune

 

În opinia politologului, antivacciniștii vor fi încurajați de ezitările statului: ”Fără discuții, pentru că spune: iată, statul este slab, statul nu știe exact ce să facă, vaccinul de fapt nu rezolvă foarte multe dintre aceste probleme și în condițiile în care statului de fapt îi este frică și aici subliniez, îi este frică de noi, cetățenii, noi putem să ne manifestăm în continuare anarhic și să obținem toate beneficiile pe care le vrem. Mie mi s-a părut foarte grav când concetățeni de-ai noștri au venit înspre România în punctele de frontieră și au spus că nu se vor supune autorității statului, nu vor sta în carantină și că statul român nu are nici un fel de autoritate asupra lor, mie asta mi se pare lucrul cel mai grav din ultimii cinci-șase ani, dispariția aproape completă a autorității și încrederii în statul român”.

 
Andrei Țăranu, despre eșecul legat de introducerea certificatului Covid la locul de muncă