Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania - În 2022 relațiile dintre Madrid și Barcelona se pot complica din nou

spania.png

Demonstrație împotriva independenței Cataloniei, Madrid, septembrie 2017
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Spania se confruntă deja cu cea mai agresivă parte din al șaselea val al pandemiei. În ultimul raport al Ministerului Sănătăţii au fost consemnată o medie zilnică de aproape 64.ooo de noi infectări cu noul coronavirus. Dintre acestea peste 730 de persoane au fost internate, iar 49 și-au pierdut viața.  În acest moment autoritățile spaniole, îngrijorate de virulența acestei noi variante, par hotărâte să reintroducă restricțiile sanitare care se credeau deja uitate. După mai bine de 6 luni, executivul de la Madrid a hotărât, printr-un decret de lege, că măștile trebuie să redevină un accesoriu de nedezlipit de pe fețele spaniolilor, așa că, începând cu 24 decembrie acestea trebuie purtate în orice împrejurare, atât în spațiile închise cât și în exterior. Din nefericire, statisticile pandemiei au devenit o rutina nefericită a buletinelor de știri și, foarte probabil, așa va continua să fie și de-a lungul întregului an 2022.

Dar, în ciuda pandemiei, viața își continuă cursul și chiar dacă, pe de-o parte, încercăm să ne adaptăm la ceea ce numim  deja ca fiind ˝noua normalitate˝ sunt câteva subiecte care s-au aflat mereu în atenția opiniei publice în ultimii ani și cărora cronica anului 2022 le va scrie, cu siguranță, cel puțin câte un nou capitol.

Anul 2022 nu ar trebui să fie un an electoral important, sunt prevăzute alegeri regionale în două regiuni autonome și doar în 2023 ar trebui să aibă loc alegerile generale, alegeri care ar putea să pună în pericol guvernarea socialistă.

Până de curând, premierul Pedro Sánchez părea să aibă o foaie de parcurs destul de clară, în încercarea sa de a-și atinge câteva din obiectivele acestui mandat: aprobarea bugetului de stat, realizarea unei profunde reforme în legislația muncii și menținerea actualei coaliții formată cu extrema stângă până la terminarea legislaturii. Deși primele două obiective par să fie pe punctul de a fi atinse și, probabil, se vor concretiza în primele luni ale anului 2022, premierul spaniol, conform unor informații apărute în presă, se gândește deja la scenarii electorale alternative, iar în unul dintre ele se anticipează devansarea scrutinului din 2023 pentru luna noiembrie a acestui nou an.

Pe de o parte, analiștii politici anticipează că obiectivul acestei strategii este de a evita ca alegerile să coincidă cu o viitoare  și profundă criză economică care ar putea să aibă loc în anul 2023, când, după pandemie, se vor termina fondurile europene și va lua sfârșit perioada de recuperare economică.

Pe de altă parte, liderul socialist, conform altor analize, ar vrea să evite o altă anevoioasă campanie de negociere a bugetului de stat într-un an preelectoral, campanie în care ar fi nevoit să facă iarăși concesii naționalismului catalan pentru a primi sprijinul parlamentar care ar trebui să-i asigure majoritatea necesară guvernării. În 2021, Pedro Sanchez, pentru a-și asigura votul catalanilor,  a fost nevoit să-și calce una dintre cele mai ferme promisiuni electorale, adică aceea de a nu-i grația pe liderii secesioniști aflați în închisoare pentru eșuata încercare de obținere a independenței din toamna anului 2017.

 

Masa dialogului catalan

Grațierea celor nouă politicieni în iunie 2021 a dat din nou aer mișcării catalane pentru independență. La sfârșitul anului care tocmai s-a încheiat, autoritățile de la Barcelona au declanșat o vehementă campanie contra folosirii limbii spaniole în instituțiile de învățământ, deși în urmă cu câteva luni premierul Pedro Sánchez instituise o așa numită ˝masă a dialogului catalan˝, un instrument politic care are ca obiectiv detensionarea relației dintre Madrid și Barcelona.

Dar mișcarea secesionistă catalană se menține la fel de vie ca și în anii anteriori.

În discursul său de Crăciun, președintele executivului catalan, Pere Aragonès, a atras atenția Guvernul de la Madrid că această ˝masă a dialogului˝ ar trebui să dea deja roade în anul 2022 și, pentru a crește presiunea, a cerut să se „pregătească alternative” în cazul în care negocierile ar eșua, expresie cu care a vrut să avertizeze autoritățile centrale că oricând se poate reveni la organizarea unui referendum unilateral pentru independență. 

Dar dincolo de conflictul catalan, de pandemie, de creșterea prețurilor la energia sau de amenințarea crizei economice, probleme care nu vor lipsi de-a lungul anului 2022, spaniolii se pare că văd viitorul cu o importantă doză de optimism, conform unui studiu Gallup realizat la sfârșitul acestui an, studiu care a ajuns la concluzia că locuitorii regatului iberic constituie cea mai optimistă națiune a Europei.

Conform studiului menționat, mai mult de jumătate dintre spaniolii chestionați cred că anul 2022 va fi mai bun decât anul care tocmai se încheie, o doză de optimism cu mult și peste media internațională. 

Din nefericire viitorul nu se vede la fel de roz în toată Europa. Sondajul relevă că italienii, pentru al doilea an consecutiv, reprezintă națiunea cea mai pesimistă din UE. Expectative la fel de sumbre privind viitorul pe termen scurt se înregistrează și în Europa de Est, unde se pare că polonezii și bulgarii au atins cote alarmante de pesimism.