Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea primului președinte al Senegalului: poet și membru al Academiei Franceze

senegal.png

Léopold Sedar-Senghor, la Palatul Elysée, Paris, 8 martie 1984
Sursa imaginii: 
© Patrick Aventurier/Gamma-Rapho via Getty Images via rfi.fr

Pe 29 decembrie 2001 se desfășurau la Dakar funeraliile lui Léopold Sédar Senghor. În Senegal, ca și în Franța, s-au comemorat anul acesta douăzeci de ani de la moartea primului președinte senegalez. Punctul culminant a fost lansarea în luna octombrie a unei biografii inedite, semnată de fostul jurnalist Le Monde, Jean-Pierre Langellier, ce surprinde cele mai importante momente din viața poetului-președinte.

Leopold Sédar Senghor s-a stins din viață cu 20 de ani în urmă, în după-amiaza zilei de 20 decembrie 2001, la respectabila vârstă de 96 de ani, în locuința sa din Verson, Normandia, unde se stabilise împreună cu soția, după ce în 1980 a renunțat de bunăvoie la putere.

Născut în satul Joal, pe coasta Atlanticului, la 100 km de Dakar, într-o familie de etnie sereră, creștină, a devenit, în 1960, primul șef de stat al Senegalului independent. Țara îi datorează multe: democrația, statul de drept și stabilitatea politică exemplară pentru un continent dominat de tentația autocratică.

Trebuie amintit că fondatorul Senegalului modern nu a fost un politician obișnuit. Om cu o educație elevată, poet și gânditor, și-a pus creația în slujba eliberării continentului colonizat. „A fost înainte de toate un om cu potențial multiplu: poet, susținător al persoanelor de culoare, dar și al civilizației universale, primul expert de origine africană în domeniul gramaticii, profesor, eseist, filosof, deputat și ministru francez, co-fondator al mișcării Francofoniei și membru al Academiei Franceze”, amintește jurnalistul Jean-Pierre Langellier, care i-a consacrat o biografie magistrală de aproape 500 de pagini.

O personalitate polivalentă

Lucrarea biografică reprezintă un omagiu, fără să estompeze asperitatea parcursului său, ci având multe în comun cu biografiile anterioare care i-au fost dedicate datorită fascinației pentru „personalitatea sa polivalentă și multidimensională”.

Dacă parcursul viitorului prim magistrat al Senegalului a început pe pământul strămoșilor săi, destinul său extraordinar s-a făurit și împlinit în a doua sa patrie. Ajuns la Paris la începutul anilor 1930 pentru a-și urma studiile superioare, „a fost prins rapid în forfota vieții pariziene, a asistat la tragediile secolului, inclusiv la cele provocate de al Doilea Război Mondial”, spune biograful său.

Senghor a fost mobilizat în timpul războiului, înrolat într-un regiment de pușcași coloniali, înainte de a fi arestat în 1940 de către germani și dus în lagărele rezervate trupelor coloniale. A fost aproape de a fi împușcat, alături de 3.000 dintre colegii săi prizonieri. Abia scăpat, a rămas prizonier timp de încă doi ani, timp pe care i-a petrecut scriind poeme.

Poezia reprezenta pentru el calea spre mântuire. Potrivit lui Jean-Pierre Langellier, marele noroc al tânărului senegalez a fost de a-i fi întâlnit în primii ani la Paris pe Aimé Césaire, din Antile și pe Léon-Gontran Damas, din Guyana Franceză. Împreună, trio-ul s-a îmbarcat într-o aventură intelectuală și poetică în scopul redescoperirii și celebrării oamenilor de culoare, lucru, care a dat mult sens vieții lor. Senghor își dăduse licența în literatură, iar pe băncile liceului Louis Le Grand, se împrietenise și cu Georges Pompidou, viitorul șef de stat al Franței, de formație umanistă ca și el, și care l-a inițiat de fapt în poezia și în filosofia universală.

 „Personalitatea lui s-a construit în jurul relației dintre Senegal și Franța, dintre Europa și Africa, dintre albi și negri, dintre promovarea rădăcinilor și universalism, pe care îl va teoretiza de-a lungul deceniilor”, scrie biograful său. Se va hrăni cu aceste paradoxuri, reușind uneori să construiască punți care să aducă împreună cele două laturi ale sale.

Moștenirea unui președinte

Membru al Secției Franceze a Internaționalei Muncitorești (SFIO) în 1935, a fost îndemnat de liderul Partidului Socialist Senegalez, Lamine Guèye, să candideze pentru unul dintre cele două locuri de deputat care reveneau Senegalului. Senghor a acceptat fără tragere de inimă pentru că visul său era să devină cercetător la Collège de France. În plus, era deja un poet recunoscut, dar și fin observator al vieții politice franco-africane.

Iritat de tratamentul inegal pe care Republica Franceză îl rezerva coloniilor sale de peste mări în ceea ce privea reprezentarea în Parlament, s-a lăsat convins și a fost ales în Adunarea Națională de la Paris ca deputat socialist, înainte de a fi ales președinte al Senegalului în 1960.

A înființat instituții inspirate din cea de-a Cincea Republică – un executiv puternic, dar supravegheat de garanții instituționale ale statului de drept. S-a remarcat prin rigoare, iar în timpul său Dakarul a devenit un reper incontenstabil pe harta culturii africane. S-a străduit totodată să unească țările francofone în jurul promovării internaționale a limbii franceze.

„Președintele Senghor a lăsat o moștenire democrației, statului de drept și libertății presei, dar nu trebuie să uităm că a știut să se și apere atunci când a considerat că autoritatea îi este subminată”, susține biograful său, cu referire la tentativa de lovitură de stat a adversarului său, Mamadou Dia, din 1962, sau la modul în care a reprimat greva studenților din 1971.

Senghor a primit și critici cum că ar fi „ordonat delegației sale la ONU să susțină tezele franceze despre Algeria”. Această loialitate necondiționată nu a împiedicat, totuși, Franța să ignore înmormântarea sa la Dakar din 2001. „Mi-e rușine”, declara pe atunci în presă scriitorul pasionat de spațiul african, Erik Orsenna.

Ce ne amintim despre Senghor și cariera sa la douăzeci de ani de la moartea lui? Ne rămâne imaginea unui om care „nu a încetat niciodată să construiască punți între cele două continente ale căror culturi l-au hrănit și sfâșiat totodată”. Opera sa poetică rămâne totuși, după spusele sale, „esențialul”.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr