Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine sunt magistrații din noile Completuri de 5 de la ÎCCJ care vor analiza marile dosare de corupție ale lui 2022?

justitie.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit, luni, cine sunt judecătorii care vor face parte din Completurile de 5 judecători pentru 2022. Stabilirea completurilor s-a făcut prin tragere la sorți, începând cu ora 12. 

Din Completul 1 Penal fac parte magistrații Ilie Iulian Dragomir, Lucia Tatiana Rog,Andrei Claudiu Rus, Oana Burnel și Anca Mădălina Alexandrescu. Completul 2 Penal îi are în componență pe judecătorii Lavinia Valeria Lefterache, Elena Barbu, Alin Sorin Nicolescu, Săndel Macavei și Simona Daniela Encean. Din Completul 1 Civil fac parte Adrian Remus Ghiculescu, Maria Hrudei, Eugenia Pușcașiu, Simona Lala Cristescu și Marian Budă iat din Completul 2 Civil, Corina Alina Corbu, Adriana Elena Gherasim, Denisa Bâldean, Cosmin Mihăianu și Ileana Izabela Dolache Bogdan.

La RFI, Liviu Avram, redactor șef al cotidianului Adevărul, spune că alegerea prin tragere la sorți și la vedere e o garanție de corectitudine DAR, avertizează acesta, important este modul în care sunt aleși de fapt magistrații Înaltei Curți din rândurile cărora se alcătuiesc aceste complete de cinci iar procesul de selecție nu implică, din nefericire, un concurs transparent. Completurile de cinci judecători de la Curtea Supremă sunt cele care iau decizii în marile dosare de corupție. G4Media scrie că, în 2022, cele mai importante dosare care ar putea ajunge pe masa judecătorilor sunt ale Elenei Udrea, “Gala Bute”, Victor Ponta cu Turceni- Rovinari și Darius Vâlcov, procesul în care fusese condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță. Toate au fost suspendate ca urmare a deciziei Curții Constituționale, privind constituirea completurilor.

De asemenea, printre dosarele cu miză se regăsesc procesul fostului președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind incompatibilitatea unui fost senator, în care Tăriceanu a fost achitat. Un alt dosar cu miză este cel al lui Gabriel Oprea, referitor la maşina de lux cumpărată de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, în care, de asemenea, judecătorii au dat decizie de achitare. Totodată, judecătorii de la Completul de 5 ar putea decide cariera judecătorului Cristi Danileț, exclus din magistratură pentru mai multe postări de pe Tik Tok