Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciolacu vrs Ciolacu sau va mai vota PSD-ul ajuns la putere depolitizarea CCR?

ccr_andreea_alexandru.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax/Andreea Alexandru

Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege prin care noii judecători ai CCR trebuie să nu fi fost membri de partid în ultimii opt ani înainte de numire dar votul final se va da la Senat. Proiectul de lege a fost propus chiar de şeful PSD, Marcel Ciolacu, pe când partidul stătea în băncile opoziției. Potrivit redactorului șef al cotidianului Adevărul, Liviu Avram, rămâne de văzut dacă propiectul lansat de social democrați când erau în opoziție le mai convine cât să îl voteze, acum că au ajuns din nou la putere.

Potrivit unui articol publicat în Adevărul, acum poziţionarea PSD pe subiect a devenit ambiguă, cu toate că iniţiativa a fost girată de Marcel Ciolacu: „Nu ştiu să se fi discutat în ultima vreme. Sunt poziţiile noastre oficiale mai vechi. Nu s-a schimbat nimic. Nu au mai fost discuţii pe acest subiect. Nu a intervenit nicio altă decizie de la ultima comunicare pe care cred că a făcut-o chiar preşedintele partidului”, a declarat Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD. O poziţie a luat și senatorul Robert Cazanciuc, unul dintre principalii jurişti ai PSD: „Nu s-a discutat în Coaliţie. Nu cred că este acum o prioritate”. La RFI, redactorul șef Adevărul spune că, pe când era în opoziție, PSD spera să poată împiedica partidele de la putere să își numească oamenii lor la expirarea mandatelor a trei magistrați CCR, între care și Valer Dorneanu și Mona Pivniceru. Acum, când PSD are ocazia să desemneze unul din cei trei pentru că numirea o va face Camera Deputaților, condusă de nimeni altul decât Marcel Ciolacu, s-ar putea ca lucrurile să se schimbe radical, spune la RFI Liviu Avram.

În opinia sa, proiectul nu are vreo șansă să treacă vreodată de Parlament chiar dacă ”ipocrit” partidele spun că sunt pentru depolitizarea Curții Constituționale. În realitate, dorința partidelor va rămâne aceea de a controla CCR și, indirect, aspecte importante cum ar fi cele legate de justiție. Liviu Avram dă un singur exemplu : PSD a câștigat în 10 din 11 sesizări depuse la Curtea Constituțională în litigii din care multe au privind...justiția.

Potrivit Adevărul, dacă în prezent exista în vigoare o asemenea prevedere, trei dintre judecătorii CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, nu ar fi avut dreptul să fie membri ai acestui for. Dorneanu a făcut politică până în 2008 în PSD, iar în 2013 a ajuns la CCR, în timp ce Marian Enache a fost luat de pe băncile Parlamentului şi numit la CCR. Attila Varga, judecător din 2016, a avut şase mandate de parlamentar până în 2012. Analiza „Adevărul” mai arată că de la înfiinţarea CCR până la stabilirea actualei componenţe, au fost zece judecători care veneau din zona politică, respectiv Vasile Gionea, Fazakas Miklos, Romulus Petre Vonica, Kozsokár Gábor, Petre Ninosu, Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Toni Greblă, Augustin Zegrean şi Puskas Zoltan. Ascultați însă interviul integral cu redactorul șef Adevărul, Liviu Avram...

 

 
Redactorul sef al cotidianului Adevărul, Liviu Avram