Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de parlamentari francezi, amenințați cu moartea înaintea unui vot privind certificatul COVID-19

flag-gb4d07a20b_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Parlamentarii partidului de guvernământ din Franța au declarat luni că nu se vor lăsa speriați de amenințările cu moartea pe care zeci de politicieni le-au primit în legătură cu un proiect de lege care va condiționa dovada vaccinării de accesul în restaurante, cinema-uri sau în trenuri, relatează Reuters.

Noua lege, care ar elimina opțiunea de a arăta un rezultat negativ al testului în loc de inocularea cu serul anti-COVID-19, are sprijinul mai multor partide și este aproape sigur că va fi adoptată de camera inferioară într-un vot ce va avea loc luni seara sau marți dimineața.

Însă, o dezbatere tensionată de luni în parlamentul din Paris a evidențiat ceea ce guvernul și opoziția au descris ca fiind oboseală generalizată față de pandemie și față de măsurile de combatere a acesteia, transmite Reuters.

Propunerea de înăsprire a regulilor i-a înfuriat pe antivaccinițti, iar unii parlamentari spun că au fost agresați, inclusiv vandalizați și amenințați cu moartea. „Nu vom ceda”, a declarat Yael Braun-Pivet, din partidul de guvernământ, La Republique en Marche (LREM), în plenul parlamentului francez, referindu-se la amenințările cu moartea pe care a spus că le-au primit politicieni de orice tip. „Este în joc democrația noastră”, a mai spus ea.. Contestând ceea ce el a numit „egoismul” celor care se opun imunizării, ministrul francez al Sănătății, Oliver Veran, a spus că „scopul acestei legi nu este acela de a reduce libertățile… ci de a salva vieți”.

Săptămâna trecută, garajul unui parlamentar LREM a fost incendiat și mâzgălit cu graffiti de către presupuși protestatari anti-vaccinare.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că poliția va întări protecția parlamentarilor după ce mai tot mai mulți aleși au denunțat amenințări cu moartea. El a spus că 52 de parlamentari au primit mesaje în care erau amenințați că vor fi uciși pentru „atacarea libertății noastre”, adăugând pe Twitter: „Acele amenințări cu moartea sunt inacceptabile”.

Franța a avut în mod tradițional mai mulți sceptici la vaccin decât mulți dintre vecinii săi, dar are una dintre cele mai mari rate de vaccinare împotriva COVID-19 din UE, cu aproape 90% dintre cei cu vârsta de peste 12 ani imunizați.