Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia: tensiuni politice interne generate de criza migranților

polonia_belarus.png

Grăniceri polonezi supraveghează corturile migranților amplasate de cealaltă parte a gardului de sârmă ghimpată, la granița cu Belarus, în dreptul satului Usnarz Gorny, Polonia, 4 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Agnieszka Sadowskaa, Agencja Wyborcza via Reuters via France24

Situația de la granița Poloniei cu Belarus rămâne tensionată iar cazurile în care grănicerii îi agresează pe migranți se înmulțesc, informează site-ul Asociației jurnaliștilor de investigație din Polonia.

”Sper că grănicerii vor răspunde în fața legii pentru torturarea unor oameni nevinovați. Acești soldați și-au luat ca modele pe călăii din lagărele naziste și sovietice”, a declarat recent presei Janina Ochojska, eurodeputată și fondatoare a asociației umanitare Polska Akcja Humanitarna (Acțiunea umanitară Poloneză), potrivit sursei citate.

Declarația a stârnit reacția imediată a partidului de guvernământ lege și Justiție (PIS). Viceministrul de interne Maciej Wąsik a anunțat că o va da în judecată pe doamna Janina Ochojska: ”Sunt surprins că, în loc să se ocupe de acțiuni umanitare, domnia sa atacă guvernul și partidul de guvernământ folosindu-se de intențiile umanitare doar ca pretext (...) Am pregătit o plângere în justiție împotriva doamnei Ochojska. Nu putem permite ca astfel de comparații care jignesc forțele grănicerești să fie făcute în public”, a spus oficialul polonez.

La rândul său eurodeputata poloneză susține că a solicitat în repetate rânduri o audiență chiar la viceministrul de interne, tocmai pentru a discuta despre dificultățile pe care le întâmpină activiștii asociației sale care doresc să ajungă în zonele cu migranți care au nevoie de ajutor și despre atitudinea violentă a grănicerilor. Solicitările sale nu au primit însă niciun răspuns.

Potrivit observatorilor locali situația din zonă s-a înrăutățit în special în perioada sărbătorilor de iarnă, când temperaturile au ajuns și la – 10 grade Celsius, în condițiile în care mulți migranți sunt nevoiți să doarmă sub cerul liber.

 

Ungaria: Calitatea aerului la cote alarmante în mai multe regiuni

Centrul Național pentru Sănătate Publică (NKK)  a anunțat recent că parametrii privind calitatea aerului sunt sub parametrii legali în mai multe regiuni ale țării. Sunt afectate în special regiunile din jurul orașelor Sajószentpéter, Kazincbarcika și Putnok, unde parametrii sunt la cote periculoase, dar și în zonele Miskolc, Salgótarján și Tököl, unde s-a atins nivelul ”nesănătos”. La Budapesta calitatea aerului nu reprezintă un pericol pentru sănătate, dar aceasta se află sub parametrii normali, transmite publicația hvg.hu.

Sistemul de măsurare a calității aerului în Ungaria presupune existența a patru niveluri de poluare: acceptabil, sub norme, nesănătos și periculos.

NKK recomandă în special copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor în vârstă sau cu probleme respiratorii să evite ieșirea din case dacă se află în zone cu cote periculoase. Instituția subliniază că poluarea ia amploare în sezonul rece mai ales în văile dintre munți și dealuri, datorită emisiilor rezultate din încălzirea cu metode inadecvate care se practică încă în multe locuințe: arderea de lemn umed sau tratat chimic, cărbune de proastă calitate sau chiar plastic.

Serviciul național de meteorologie a avertizat de asemenea că poluarea cu particule fine din văile situate în Nord-Estul țării ar putea crește la cote periculoase dacă vântul nu se intensifică.

 

Slovacia: Schioarea Petra Vlhová, revelația sezonului

Foto: wikipedia.org

Schioarea slovacă Petra Vlhová a obținut în cursa de slalom de la Lienz (Austria) din ultimele zile ale anului trecut, cel de al treilea trofeu din cele patru posibile ale actualului sezon de Cupă Mondială, confirmându-și statutul neoficial de ”regină” a slalomului din Slovacia, transmite publicația aktuality.sk.

Primele două trofee le-a obținut la Levi (Finlanda) în deschiderea sezonului, apoi, în cursa de la Killington (Statele Unite), de la sfârșitul lunii noiembrie, a terminat pe locul al doilea, după americanca Mikaela Shiffrin, campioană mondială și olimpică. În clasamentul general al sezonului slovaca este acum pe locul 3, cu 615 puncte, în urma sportivei americane (750 puncte) și a italiencei Sofia Goggi (657 puncte)

”A fost un an incredibil. Sper să pot continua și anul acesta în același fel. Datorez totul echipei mele și mai ales familiei mele extraordinare, care mi-a creat creat cele mai bune condiții posibile. Voi da tot ce pot pentru a le confirma speranțele”, a declarat tânăra sportivă, în vârstă de 26 de ani.

Despre absența din cursa de la Lienz a Mikaelei Shiffrin, diagnosticată cu coronavirus, Petra Vlhová a declarat: ”Îmi pare sincer rău că nu a putut fi aici. Se poate întâmpla oricui, ar fi putut să mi se întâmple și mie. Am fost șocată când am aflat, dar am încercat să mă concentrez pe ce am de făcut. Indiferent de context trebuie să dau tot ce pot”.

 

Au colaborat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Michał Bryja - Polonia

Petra Danka - Ungaria

Liana Redaiová – Slovacia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 4 ianuarie 2022