Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La un an de la asaltul asupra Capitoliului, democrația americană în continuare slăbită

capitoliu.png

Demonstranți în dreptul clădirii Capitoliului, Washington, 6 ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

La un an după atacul violent de la Capitoliu, americanii își fac griji pentru democrație, dar, potrivit sondajelor, aproape o treime dintre ei consideră că folosirea forței poate fi uneori justificată pentru apărarea unor idei, transmite France24.

Pe 6 ianuarie 2021, câteva sute de susținători ai președintelui în exercițiu, Donald Trump, luau cu asalt clădirea Congresului Statelor Unite, în încercarea de a împiedica validarea victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie. În haosul care a urmat, cinci oameni au fost uciși, iar evenimentul a provocat consternare în întreaga lume.

Un an mai târziu, două sondaje publicate duminică, 2 ianuarie, arată că americanii rămân îngrijorați cu privire la democrație, dar și că aproape o treime dintre ei consideră că folosirea forței poate fi uneori justificată pentru a-și apăra ideile.

Atacul susținătorilor lui Donald Trump a fost „un semn al violenței politice în creștere”, în timp ce democrația americană este încă „sub amenințare”, estimează două treimi dintre respondenții unui chestionar realizat de CBS News.

În ceea ce privește „mândria” americanilor privind democrația, aceasta a scăzut la 54% față de 90% în 2002, potrivit unui sondaj al cotidianului Washington Post realizat în parteneriat cu Universitatea din Maryland.

Cele două sondaje oferă motive concrete de îngrijorare: în cazul primului, 28% dintre respondenți cred că forța poate fi folosită pentru a apăra rezultatul unui scrutin electoral; în cazul celui de-al doilea, 34% consideră că acțiunile violente împotriva guvernului pot fi uneori justificate.

Aceste sondaje ilustrează, de asemenea, persistența diviziunilor profunde în cadrul societății americane, pe care noul președinte Joe Biden promisese să le atenueze.

Discurs la un an de la eveniment

Președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris vor vorbi joi pentru a marca un an de la atacul din 6 ianuarie 2021. Două treimi dintre alegătorii lui Donald Trump continuă să creadă că democratul nu a fost ales în mod legitim și că frauda a avut loc în timpul scrutinului din 2020, în conformitate cu discursul nefondat al predecesorul său.

Chiar înainte de asalt, republicanul s-a adresat personal susținătorilor săi pentru a-i convinge că alegerile i-au fost „furate” și i-a îndemnat să acționeze violent. Aproximativ 60% dintre americani consideră, așadar, că acesta este în mare măsură responsabil pentru pătrunderea lor în clădirea Congresului.

Comisie specială de anchetă

Dar din nou, opiniile depind de afilieri: 83% dintre alegătorii săi consideră că implicarea lui este „scăzută” sau „inexistentă”, potrivit sondajului Washington-Post, iar potrivit CBS, 26% dintre americani își doresc ca Donald Trump să candideze în 2024.

Pentru a stabili precis rolul său și al celorlalte părți implicate, Camera Reprezentanților, majoritar democrată, a  înființat o comisie specială de anchetă care, în ciuda lipsei de cooperare din partea apropiaților lui Trump, a realizat peste 300 de interviuri, colectând informații și documente relevante.

În șase luni, „am descoperit lucruri care ne îngrijorează, oamenii au încercat (...) să submineze integritatea democrației”, a declarat duminică liderul Camerei, Bennie Thompson pentru ABC.

„Se pare că a existat un efort coordonat din partea unui număr de oameni pentru a sabota alegerile, posibil membrii ai executivului, ai Ministerului Apărării, din asociații, oameni foarte bogați sau personalități ale statului...”, a adăugat acesta, promițând că va transmite Justiției orice dovadă de acțiune ilegală.

Liz Cheney, una dintr puținele femei republicane are au făcut parte din această comisie, l-a învinuit pe Donald Trump că a rămas tăcut pe tot parcursul atacului. „Ar fi putut să iasă la televizor să le transmită susținătorilor să se oprească, le-ar fi putut spune să se retragă, să plece acasă. Nu a făcut-o (...) E greu de imaginat un mod mai grav de abandonare a responsabilității”, a declarat aceasta.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.