Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria: Orban cere donații de la populație pentru campania electorală

ungaria.png

Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

În Ungaria a început numărătoarea inversă pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc în aprilie. Sunt puse în balanță șanse, se fac statistici, iar premierul Viktor Orban... face chetă.

Premierul Viktor Orbán și partidul pe care îl conduce, Fidesz, se află la putere de peste 10 ani în Ungaria. Până în toamna anului trecut, părea sigur că va câștiga a patra oară consecutiv. Însă opoziția a reușit ceea ce mulți considerau imposibil: au făcut compromisuri și concesii și pornesc în alegeri cu candidați comuni, inclusiv pentru postul de prim-ministru. Iar sondajele arată că pentru prima dată după o lungă perioadă, este posibil ca Orbán să piardă. Dar în mod sigur președintele Fidesz nu va lăsa nimic la voia întâmplării.

De exemplu, în mod sigur opoziția va avea acces la mult mai puține locuri pentru afișe electorale. Conform site-ului rtl.hu, opoziția va putea obține 2000-3000 de locuri. Aceasta va însemna prezență la scară națională, dar nici pe departe că ne vom lovi de afișele opoziției la tot pasul, însă și așa costurile vor fi ridicate, prețul închirierii pe două luni a 2-3 mii de poziții însemnând cam 6 milioane RON.

Fidesz nu a comunicat câte locuri vor rezerva pentru afișele lor, dar rtl.hu estimează că vor fi în jur de 5-8 mii, adică dublu față de opoziție. Costul total al campaniei va fi în jur de 27-40 milioane RON, din care o parte însemnată, cam 20% se vor cheltui pe reclame Facebook.

Este vorba deci de sume mari. De câteva zile, alegătorii au început să primească o scrisoare de la Viktor Orbán, în care premierul cere donații pentru campania Fidesz. El invocă încercări de amestec în treburile interne din partea Bruxelles-ului și a lui George Soros, migrația ilegală, pandemia, provocări cu care Fidesz trebuie să lupte, iar pentru aceasta e nevoie de sprijin financiar din partea alegătorilor.

Întâmplător, cu puțin timp în urmă Forbes a publicat lista celor mai bogați oameni din Ungaria, iar pe locul 1 s-a clasat prietenul din copilărie al lui Viktor Orbán, Lőrinc Mészáros. De profesie instalator de gaze, Mészáros a fost primar al satului unde au copilărit cei doi, apoi a intrat în afaceri, câștigând majoritatea licitațiilor publice în ultimii ani. El are acum o avere estimată la 6,6 miliarde RON, care în ultimul an a crescut cu 100 de milioane. Mészáros declara încă în 2017 că este prieten cu Orbán și este firesc să îl ajute, dacă are nevoie.

Dar Viktor Orbán are și alți prieteni. Pentru prima dată după mulți ani, el a fost primit la Casa Albă în 2019, de către Donald Trump, cu care a întreținut discuții cordiale. Trump nu mai este președinte, dar a ținut să exprime sprijinul său total pentru Orbán înaintea alegerilor. "Este un lider puternic și respectat de toți. Are toată susținerea mea pentru realegerea sa ca prim-ministru", a transmis Trump, un gest neobișnuit în politica americană, unde nu se exprimă preferințe în alegerile din alte țări.