Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vânătorul de naziști Efraim Zuroff la RFI, despre AUR: Ne confruntăm nu doar cu o pandemie, ci și cu o epidemie de ură

vanator_nazisti_efraim_zuroff_aur_holocaust.jpg

Efraim Zuroff critică minimalizarea Holocaustului în România și alte țări est-europene (Sursa foto: Facebook/Efraim Zuroff)
Efraim Zuroff critică minimalizarea Holocaustului în România și alte țări est-europene (Sursa foto: Facebook/Efraim Zuroff)

O scoatere a partidului AUR în afara legii ar putea ajuta, însă e la fel de important ca legislația ce combate antisemitismul și negarea Holocaustului să fie aplicată corect și eficient, declară la RFI directorul Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, dr. Efraim Zuroff. Reacția sa vine după ce AUR a afirmat recent că Holocaustul este ”o temă minoră” și nu ar trebui studiat ca materie în școli. Celebrul vânător de naziști spune că discursul de negare a Holocaustului promovat de AUR este un lucru specific statelor est-europene ex-comuniste.

Efraim Zuroff: Cred că este ceva foarte tipic elementelor naționaliste, ultranaționaliste, în statele est-europene, după perioada comunistă, care refuză să abordeze rolul important jucat de colaboratorii naziști în țările respective în al Doilea Război Mondial. Deci este ceva foarte specific. În unele state nu există asemenea mișcări, dar sentimentul general este acesta, ei vor să schimbe narativul Holocaustului, să minimalizeze sau să ascundă propriul rol și de asemenea să îndrepte atenția pe crimele comunismului, nu pe cele ale naziștilor și colaboratorilor săi.

 

Rep.: Nu este prima dată când AUR neagă sau minimalizează Holocaustul. Uneori, a făcut-o chiar de la tribuna Parlamentului, unde a elogiat diverse figuri istorice condamnate pentru crime de război. Care credeți că ar trebui să fie reacția societății?

Efraim Zuroff: În primul rând, speranța ar fi ca acest partid să piardă sprijinul populației, ca să nu mai poată intra în Parlament, însă aceasta este o chestiune politică. Dar din nou spun, ăsta este un lucru pe care-l vedem peste tot în Europa de Est, eroii noilor democrații în unele cazuri sunt oameni care au comis de fapt crime teribile în timpul Holocaustului, ceea ce teoretic îi face să nu fie eroi. Deci ceea ce vedem în România nu este o problemă strict românească, este una regională și e foarte gravă, pentru că dacă eroii aceia sunt criminali în masă sau participanți la crime de această natură, ce fel de societate e aceasta?

 

AUR, despre Istoria Holocaustului și Educația sexuală: "Teme minore" ridicate la "rangul de materii"

 

Alexandru Muraru: AUR trebuie scos în afara legii. Derapajele trebuie pedepsite exemplar

 

Rep.: Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Combaterea Antisemitismului propune scoaterea AUR în afara legii. Credeți că ar fi o idee bună, ar ajuta?

Efraim Zuroff: Ar putea ajuta, dar structura legală pentru combaterea acestor fenomene depinde foarte mult de un lucru, dacă poate sau nu să fie aplicată corect și eficient. Altfel spus, multe țări au legi împotriva antisemitismului, apropo URSS-ul avea una, vă vine să credeți sau nu, era un regim foarte antisemit, dar bineînțeles că legea nu a fost aplicată niciodată în URSS, acolo chiar Guvernul era cel care promova antisemitismul. În democrațiile occidentale, iar România este membră a Uniunii Europene și a NATO, este foarte important și firesc ca asemenea legi să fie adoptate și ele să fie împotriva antisemitismului, împotriva negării Holocaustului, dar trebuie și implementate.

 

Rep.: AUR primește tot mai mult sprijin din partea unor segmente de populație, care se opun vaccinării anti-Covid și restricțiilor sanitare. Am văzut cu toții imagini similare în mai multe țări europene, protestatari care afișează bannere cu mesaje ce fac o legătură între vaccin și regimul nazist. Ce vă spune asta?

Efraim Zuroff: Asta îmi spune că ne confruntăm nu doar cu o pandemie, ci și cu o epidemie de ură și de distorsionare a Holocaustului și cu un antisemitism foarte grav. Aveți sută la sută dreptate, vedem asta peste tot în lume, nu doar în Europa. Acesta este motivul pentru care guvernele, mai ales în democrații, trebuie să adopte legislația necesară, pentru a se asigura că aceste lucruri devin ilegale și că persoanele care comit asemenea fapte vor trebui să plătească, fie că vorbim de o amendă sau chiar de închisoare, dar asta este treaba Parlamentului României, nu eu sunt cel care poate să decidă.

 

Rep.: De ce credeți că e bine ca Holocaustul să fie studiat în școli?

Efraim Zuroff: Este foarte important, pentru că Holocaustul a fost cel mai teribil genocid din istoria omenirii, a fost o tragedie ce putea fi prevenită, dacă Occidentul l-ar fi oprit pe Hitler înainte ca el să lanseze soluția finală. Este o pagină de istorie din care am putea învăța cu toții, dacă vrem să menținem democrația și libertatea.

 
Efraim Zuroff, despre negarea Holocaustului de către AUR