Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China anunță că își va ”moderniza” arsenalul nuclear

reactor_china.png

Reactorul nuclear din Taishan, sudul Chinei
Sursa imaginii: 
AP via France24

China a anunțat recent că va continua să își „modernizeze” arsenalul nuclear din motive de ”fiabilitate și securitate” și a cerut, în același timp, atât Moscovei cât și Washingtonului să își reducă stocurile de arme atomice, transmite France24.

Fu Cong, directorul general al serviciului de control militar din cadrul Ministerului chinez de externe a declarat marți că țara va continua să își modernizeze arsenalul nuclear, dar îl va menține la ”minimul necesar”.

Clarificarea vine la o zi de la angajamentul celor 5 membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU de a preveni răspândirea armelor atomice. Cele cinci puteri (Statele Unite, China, Rusia, Regatul Unit și Franța) au evidențiat faptul că un „război nuclear nu poate fi câștigat” și au promis că își vor consolida măsurile pentru „prevenirea folosirii neautorizate sau neintenționate a armelor nucleare”.

Washingtonul acuză în mod constant Beijingul că și-ar întări în ritm alert arsenalul nuclear, afirmații pe care Fu Cong le califică drept false: „China a respectat întotdeauna politica prin care nu atacă prima, menținându-și capacitatea nucleară la nivelul minim necesar pentru securitatea națională”.

„Armele nucleare sunt vechi, trebuie să ne asigurăm că le aducem la zi și că pot servi ca mijloc de disuasiune”, a subliniat oficilaul chinez.

Beijingul respinge constant invitațiile Washingtonului de a se alătura discuțiilor dintre SUA și Rusia privind reducerea armelor nucleare, subliniind că arsenalul său este mult mai redus.

„Statele Unite și Rusia dețin 90% din focoasele nucleare de pe planetă. Trebuie să-și reducă arsenalul nuclear în mod obligatoriu și ireversibil din punct de vedere juridic", a insistat Fu Cong.

Potrivit Institutului Internațional pentru Cercetări de Pace din Stockholm (SIPRI), Statele Unite dețineau, în ianuarie 2021, 5.550 de arme nucleare, față de cele 350 ale Chinei.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.