Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Contre PSD-PNL și pe tema prețurilor la energie și gaze

gaze.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/GETTY

Noi tensiuni în coaliția de guvernare, de această dată din cauza legii plafonării prețurilor la energie...Luni, după ce PSD a anunțat că va propune modificarea legii, liberalii au spus că propunerile vor fi luate în calcul doar dacă aduc îmbunătățiri. Liberalii le-au amintit de asemenea elegant colegilor de acum că au votat legea criticată așa de vehement.

 

După ce PSD a anunțat, cu tonul acuzator al unui partid mai degrabă în opoziție, că va cere în ședința coaliției modificarea legii plafonării prețurilor la energie, deoarece actul normativ promovat de ministrul Energiei Virgil Popescu nu oferă o protecție reală cetățenilor afectați, liberalii au replicat că „măsurile au fost o prioritate pentru Partidul Naţional Liberal şi preşedintele PNL, Florin Cîţu”.   „Vom vedea dacă există propuneri din partea celorlalte partide din coaliţie şi vor fi luate în considerare atunci când îmbunătăţesc cadrul legislativ actual”, au adăugat ironic liberalii care au amintit că Legea 226 din 16 septembrie 2021 a fost adoptată şi cu votul parlamentarilor PSD și că tot aceștia și-au anulat prin vot propriul proiect de lege privind plafonarea. ”Ulterior, Guvernul PNL a adoptat ordonanța118/2021 care cuprindea schema de compensare a facturilor la energie de care urmau să beneficieze peste 7 milioane de români...Totodată, prin legea pentru aprobarea acesteia(...), care a fost votată şi de parlamentarii PSD, au fost incluse măsuri pentru a-i ajuta pe antreprenori, tocmai pentru a evita amplificarea efectelor negative în evoluţia economiei”, se mai arată în comunicatul PNL. În fine, liberalii anunță că Ministerul Energiei lucrează deja să extindă schema pentru marii consumatori de energie şi, totodată, să găsească un mecanism similar pentru IMM-uri şi nu numai. 

Replica vine după ce PSD a transmis că va propune coaliţiei de guvernare modificarea legislaţiei pentru protecţia consumatorilor faţă de creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică.„PSD va solicita, în prima ședință a Coaliției de guvernare, adoptarea în regim de urgență a unor modificări și completări la legislația privind protecția cetățenilor față de creșterea galopantă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Este evident că actuala Lege a plafonării prețurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu și adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a prețurilor la energie. Pe lângă impactul social negativ resimțit în mod direct de creșterea uriașă a facturilor la energie, legea (...) poate provoca efecte negative în lanț la nivelul întregii economii, întrucât prețurile la energie vor avea o pondere însemnată în creșterea inflației care se anunță pentru intervalul următor”, potrivit comunicatului de presă al PSD. Potrivit sursei citate, principalele soluții pe care PSD le va propune în Coaliția de guvernare sunt acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie, simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată, reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare și extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. „Toate soluțiile care vor fi stabilite în cadrul Coaliției de guvernare trebuie să fie adoptate rapid, fie prin ordonanță de urgență, fie printr-un proiect de lege promovat de guvern și aprobat de Parlament într-o sesiune extraordinară”, se arată în comunicatul PSD.