Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciuhodaru (PSD), despre certificatul Covid: Vrem să oprim pandemia sau să dăm o hârtie care nu știu ce valoare are?

Tudor Ciuhodaru certificat Covid hartie.jpg

Tudor Ciuhodaru, mulțumit de strategia pentru pregătirea valului cinci (Sursa foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru-arhivă)
Tudor Ciuhodaru, mulțumit de strategia pentru pregătirea valului cinci (Sursa foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru-arhivă)

Certificatul de vaccinare este o formă indirectă de forțare, declară la RFI eurodeputatul PSD Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu” din Iași. El spune despre măsurile anunțate de autorități pentru valul cinci al pandemiei de Covid-19 că ”pentru prima dată se vine cu o strategie coerentă”.

Tudor Ciuhodaru afirmă despre pregătirea valului cinci că ”pentru prima dată, se vine cu o strategie coerentă și este bazată pe trei direcții clare: diagnostic precoce, tratament eficient și asigurarea accesului la tratament pentru toate categoriile de pacienți. Practic, acel plan B de care tot spun de la începutul pandemiei”.

Întrebat când va introduce coaliția certificatul Covid la locul de muncă, pentru a stimula campania de vaccinare, medicul-europarlamentar a răspuns: ”Vreau să întreb și eu retoric, ce vrem să facem, vrem să oprim pandemia sau vrem să dăm o hârtie care nu știu ce valoare are?”.

 

Reporter: Cum adică ce valoare are?

Tudor Ciuhodaru: Certificatul verde arată doar că posesorul s-a vaccinat, dar el poate fi infectat și poate transmite boala și ne uităm ce se întâmplă la ora actuală în UE, adică suntem pe un teren minat, din acest punct de vedere și atât timp cât nu avem o certitudine că oprim acel lanț de transmitere epidemiologic, restul măsurilor sunt practic o patalama inutilă, care dă drepturi unora, limitează drepturile altora, dar de fapt, nu rezolvă problema pandemiei. În multe țări europene care au introdus și certificat verde, numărul de cazuri crește exploziv, așa că prefer măsurile de abordare din punct de vedere medical, științific, în așa fel încât viața noastră a tuturor să fie protejată.

 

”Certificatul de vaccinare rămâne o formă indirectă de forțare”

 

Rep.: Dar diferența dintre țările din Vestul Europei și România este că acolo e o rată de vaccinare ridicată și implicit puține spitalizări și decese, în timp ce la noi există segmente vulnerabile de populație neacoperite vaccinal, care riscă să ajungă la spital și chiar să moară.

T.C.: Diferența este că dacă ne uităm cum au frânat evoluția pandemiei și vă reamintesc că toate măsurile restrictive se fac în funcție de numărul de cazuri, nu în funcție de numărul de spitalizări la ATI sau de numărul de decese și mă uit că două dintre cele mai certificate țări din UE, Franța și Italia, s-a aplatizat această curbă, dar e drept, pe verticală, așa creștere exponențială puține alte țări au mai afișat și se vede treaba că a funcționat excelent! Iar dacă vorbim despre mortalitate sau despre accesul la ATI, iar comparăm mere cu pere. Într-adevăr, noi avem o rată de mortalitate mare și a fost și înainte de introducerea vaccinării în țările europene, dar o putem lua din mai multe perspective: o dată, chiar speranța de viață în țările europene este mult mai mare decât în România (...), iar pe de altă parte, tocmai pentru că testează extins, depistează la timp, tratează la timp, numărul de cazuri severe care ajung în Terapie Intensivă este cu totul și cu totul altfel (...). Și da, suntem pentru vaccinare, dar în baza unui consimțământ informat.

 

Rep.: Dar nu obligă nimeni pe cineva să se vaccineze.

T.C.: Certificatul de vaccinare până la urmă rămâne o formă indirectă de forțare. Din punctul meu de vedere, consimțământul informat rămâne cheia, prezentat beneficiile și riscurile unui astfel de gest, în așa fel încât cine vrea, să o facă, dar în cunoștință de cauză. Sunt vaccinat și cu a treia doză, lucrez într-un spital clinic de urgență ”Nicolae Oblu”, care a fost în permanență spital de suport de coronavirus, dar a restrânge anumite drepturi, inclusiv cel la muncă, în baza unei hârtii, care din punctul meu de vedere arată doar că ești vaccinat, pentru că vaccinații pot transmite boala, se pot infecta, pot fi neimunizați, iar cei nevaccinați pot fi sănătoși complet sau chiar pot dobândi imunitate, este o măsură pe care nu mi-o doresc și cred că acea lege a drepturilor pacientului trebuie să fie în continuare respectată.

 

Masca, obligatorie și în aer liber. Măștile textile, interzise

 

La debutul valului Omicron, România rămâne fără teste din salivă pentru elevi

 

Rep.: Nu credeți că prin acest gen de mesaje, dați un semnal greșit populației?

T.C.: M-ați înțeles greșit, v-am spus că există patru lucruri clare, care fac să controlăm această pandemie.

 

Rep.: Da, dar certificatul Covid la locul de muncă nu vi se pare o măsură bună. Or pe asta au insistat alte state din Europa.

T.C.: Da și cu aceste certificate impun restricții. Olanda, o țară similară cu noi, în afară că a introdus certificatul verde de pe 25 septembrie, a intrat în lockdown și a făcut restricții. Vă repet, vaccinarea este un act individual și îl promovăm din acest punct de vedere, dar pe de altă parte, există un cumul de măsuri care trebuie luate. Apropo de distanțare, purtatul măștii, uitați-vă și dvs., inclusiv măsurile legate de transportul în comun, dacă mergeți dimineața cu metroul sau cu tramvaiul, veți constata că numai de distanțare nu poate fi vorba. Dacă vorbim despre testare, ea este extrem de importantă și mă uitam că în alte țări europene s-a impus testarea, apropo de pașaportul verde digital, s-a impus testarea, în contextul în care oamenii erau vaccinați.

 

Rep.: În Italia, ai nevoie de certificat Covid și în transportul în comun.

T.C.: În schimb, în Portugalia nu poți să intri la ora actuală, chiar dacă ești vaccinat, dar nu ești testat. Așa că din acest punct de vedere, trebuie să mergem pe măsurile bazate pe adevărurile medicale și pe știință, toate cele patru sunt extrem de importante și vă repet, măsurile de prevenție, adică distanțare, mască, regulile individuale de igienă, că văd că nimeni nu mai vorbește despre acestea...

 

Rep.: Dar acestea nu au funcționat, domnule Ciuhodaru, aici e problema, adică noi mergem mai mult pe încredere, hai să îndemnăm oamenii să păstreze distanța, să poarte masca și să se spele pe mâini. Asta faceți de doi ani, dar nu se întâmplă nimic, oamenii s-au săturat să poarte mască.

T.C.: Fără discuție, da și tocmai de aceea, acest cumul de măsuri, distanțare, testare, acces rapid la medicamente, vaccinare și evident, creșterea capacității de Terapie Intensivă pot face diferența și cred că în acest context, lucrurile pot evolua într-o direcție favorabilă.

 
Tudor Ciuhodaru, despre măsurile pentru valul cinci și certificatul Covid la locul de muncă