Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladislav Klyushin, considerat o somitate a spionajului cibernetic rusesc, a ajuns în fața justiției americane

vladislav_klyushin.jpg

Fotografia (nedatată) a lui Vladislav Klyushin pe care Departamentul de Justiție american a trimis-o guvernului elvețian, odată cu cererea de extrădare, la data de 20 martie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters

Vladislav Klyushin, considerat de specialiști drept „pionul cel mai apropiat de puterea de la Kremlin pe care Statele Unite a reușit să îl intercepteze după mult timp” și coordonatorul mai multor acțiuni de spionaj cibernetic de amploare, s-a prezentat luni în fața instanței americane pentru a răspunde acuzațiilor de fraudă cibernetică, scrie France24. 

Omul de afaceri rus de 40 de ani reprezintă o adevărată „mină de aur” pentru serviciile de informații americane. Christopher Krebs, fostul director al Agenției pentru securitate cibernetică (CISA), intervievat de CNN, a clasificat capturarea lui Vladislav Klyushin drept „o mare lovitură”, acesta fiind „pionul cel mai apropiat de putere pe care Statele Unite a reușit să îl intercepteze după mult timp”, adaugă Bloomberg.

Cu toate acestea, rechizitoriul FBI împotriva bărbatului nu lasă să se vadă importanța pe care o are în ochii Washingtonului. Acesta este prezentat drept un criminal cu „guler alb” (cu statut înalt), dar nimic mai mult.

Implicare în alegerile prezidențiale din 2016

Vladislav Klyushin, CEO al companiei ruse de securitate cibernetică MT-13, a fost acuzat de fraudă, trafic de informații din interior și intruziune ilegală în sistemele informatice. Autoritățile americane îl suspectează că ar fi spart serverele a două mari companii din domeniul financiar-bancar.

Omul de afaceri rus și patru dintre asociații săi au reușit astfel să pună mâna pe informațiile mai multor grupuri mari de pe Wall Street, precum Tesla sau Snap (creatorul rețelei de socializare Snapchat), înainte ca acestea să fie făcute publice.

Suficient pentru a realiza, între 2018 și 2020, o serie de tranzacții cu informații din interior, care ar fi facilitat obținerea a 83 de milioane de dolari la bursă, potrivit FBI.

Agentul responsabil de anchetă, B.J. Kang, este cel care a condus investigația ce a dus la arestarea, în 2008, a lui Bernie Madoff, finanțatorul din spatele uneia dintre cele mai mari escrocherii din istoria Americii, dar și a omului de afaceri american Raj Rajaratnam, supranumit „regele traficului de informații din interior”, un an mai târziu.

Vladislav Klyushin ar putea permite SUA „să obțină detalii complete privind operațiunile de spionaj cibernetic rusesc, inclusiv piratarea serverelor Partidului Democrat înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 2016”, precizează Bloomberg.

În anturajul responsabilului cu propaganda

Se știe de asemenea că Vladislav Klyushin este un apropiat al lui Alexey Gromov, consilier al lui Vladimir Putin și motorul aparatului propagandistic rusesc. Compania lui Klyushin, MT-13, a încheiat contracte profitabile cu Kremlinul, Procuratura Generală, FSB (una dintre principalele agenții de informații ruse), cu orașul Moscova și cu Garda Națională.

MT-13 oferă servicii specifice, între care teste de penetrare a serverelor computerelor (exerciții de verificare a vulnerabilităților unui sistem informatic), sau simularea unor atacuri computerizate la scară largă.

Compania MT-13 a dezvoltat și software-ul Katyusha, folosit din 2016 de guvernul rus pentru a monitoriza publicațiile mass-media, conform Meduza, unul dintre principalele site-uri independente de știri în limba rusă.

Vladislav Klyushin este suspectat că ar fi și administratorul Nesygar, unul dintre cele mai populare canale de știri în limba rusă de pe aplicația Telegram (numărând peste 330.000 de abonați). Conexiune pe care omul de afaceri a negat-o vehement și chiar a acuzat site-ul de investigații Proekt, primul care a sugerat în 2018 că acesta se folosea de platformă pentru a disemina propagandă pro-Putin.

Bloomberg, care susține că a vorbit cu mai multe surse ce au legături cu serviciile ruse de informații, susține că fondatorul MT-13 ar avea totodată acces la campaniile secrete ale GRU, principalul serviciu de informații militare și că s-ar fi aflat în spatele unor operațiuni precum tentativa de otrăvire a fostul agent Serghei Skripal, în Marea Britanie, în 2018, sau eforturile depuse în favoarea lui Donald Trump în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

Lupta pentru extrădare

Miza ar fi clară pentru americani: dacă reușesc „să-l doboare pe Vladislav Klyushin, el ar putea confirma concluziile serviciilor de informații americane cu privire la interferența Rusiei în timpul campaniei prezidențiale din 2016”, a declarat Christopher Krebs pentru CNN. Suficient pentru a crea și mai mari tensiuni între Moscova și Washington.

Nu e de mirare în acest context, că Rusia a făcut totul pentru a preveni ca omul de afaceri să cadă în mâinile Statelor Unite. Bătălia pentru extrădarea lui Vladislav Klyushin demonstrează cât de important este acesta pentru ambele părți.

Șeful MT-13 fusese, de fapt, arestat în Elveția în martie 2021, la cererea americanilor, la doar două ore de la intrarea în această țară, unde plănuia să petreacă două săptămâni la schi cu soția și cei cinci copii ai săi.

Câteva zile mai târziu, Moscova a trimis autorităților elvețiene o cerere de extrădare, susținând că Vladislav Klyushin a fost acuzat de „fraudă” în Rusia. „O metodă folosită din ce în ce mai des de ruși în ultimii ani când anumiți cetățeni importanți sunt urmăriți penal în străinătate”, a explicat Bloomberg.

Totuși, Statele Unite depuseseră propria cerere de extrădare cu o zi mai devreme, conform Moscow Times.

A urmat un război între Rusia, Statele Unite și Elveția pentru soarta lui Vladislav Klyushin. Chestiunea extrădării lui ar fi fost chiar pe agenda negocierilor de la summitul de la Geneva din iunie 2021, dintre Vladimir Poutin și omologul său american Joe Biden. Rușii ar fi cerut ca omul de afaceri să le fie predat, ceea ce ar fi întrerupt negocierile privind un schimb de prizonieri „pentru că Washingtonul nu a vrut să audă despre asta”, spune Bloomberg.

În cele din urmă, autoritățile elvețiene l-au predat americanilor pe neprețuitul prizonier rus, în18 decembrie 2021.

Chiar dacă Vladislav Klyushin a refuzat să coopereze cu autoritățile americane, „toate operațiunile în care a fost implicat sunt acum considerate compromise”, a declarat pentru CNN Holden Triplett, fost agent FBI care a lucrat în Rusia.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.