Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decanul FSP, amenințat de adepții AUR: Ura proliferată de AUR nu dă bunăstare, nici pace și nici nu vindecă de Covid

simion_steaguri.jpg

Liderul AUR, George Simion, alături de susținătorii săi
Liderul AUR, George Simion, alături de susținătorii săi
Sursa imaginii: 
Facebook/George Simion

„Dacă nu aplici legea la timp, s-ar putea ca mai târziu să îți lege mâinile cel împotriva căruia nu ai aplicat-o”. Poziția îi aparține decanului Facultății de Științe Politice a Universității București, Cristian Preda, în contextul debaterii privind posibila scoatere în afara legii a partidului AUR, pentru repetatele derapaje ale liderilor săi. Cristian Preda mărturisește că se numără printre cei care au primit amenințări pe internet de la așa-numiți adepți AUR. „Acțiunile liderilor și susținătorilor acestui partid nu ar trebui ignorate sau tolerate”, spune fostul europarlamentar care amintește de contextul apariției mișcărilor extremiste în perioada interbelică. „Aceste personaje livrează doar ură, iar ura nu rezolvă nimic, nu dă nici bunăstare, nici pace și nici nu te vindecă de Covid”, mai spune Cristian Preda, care cere ca autoritățile statului să ia poziție pentru ca aceste derapaje să nu rămână nesancționate.

Cristian Preda: Nu e prima dată când România cunoaște un asemenea val de radicalizare. Au mai existat și la începutul anilor 1990 cu PUNR și PRM și mai târziu cu PPDD și cu Uniunea Social-Liberală. Ce e nou este că mișcarea este acum capturată de oameni foarte diferiți. Unul dintre lideri este membru al unei galerii de fotbal. Asta este singura lui identitate. Altul este un filosof. Alta, între timp exclusă, este avocata unuia dintre ierarhii bisericii, care a criticat vaccinarea.

Reporter: Ca să fie clar, vă referiți la AUR?

CP: Desigur, de AUR e vorba. AUR continuă această linie radicală la extrema dreaptă, cum s-a întâmplat și cu PRM și cu PUNR. De asemenea, au luat și vâna populistă pe care exprimau acum 10 ani USL și PPDD. Avem acest ghemotoc de ură care este prezentat de dimineață până seara de toată lumea fără ca punctele să fie puse pe „i”.

Rep: Cât de îngrijorător vi se pare acest fenomen? Cred că putem vorbi deja despre un fenomen, domnule profesor. Multe mesaje jignitoare, de amenințare trimise către diverse persoane pe internet sau chiar pe numerele lor de telefon...

CP: Suntem de aproape doi ani într-o perioadă în care sănătatea fiecăruia, sănătatea publică e amenințată și pe acest fond mai apar și niște radicali care bat câmpii, care pun împreună geto-dacii lui Zamolxe, creștinismul într-o formă de interpretare legionară și opoziția față de vaccinul făcut de Uniunea Europeană. E un talmeș balmeș, e o confuzie a minților, care are trecere în momente de derută socială, în momente în care autoritățile sunt slabe, sunt bâlbâite. E vorba de ură. Iar ura nu vindecă. Nu vindecă nici de boală. Nu vindecă nici de decepția politică.

Rep: S-a deschis în ultima perioadă o discuție. Aceea de scoatere a AUR în afara legii pentru repetatele derapaje ale liderilor acestui partid. Există instrumente în acest sens. În România s-a întâmplat doar cu Partidul Comunist, din câte știu. Domnule Preda, vedeți realizabilă o eventuală scoatere în afara legii a unui partid, AUR în cazul nostru? Și, dacă da, ar fi asta benefic pentru democrație?

CP: Alexandru Muraru a avut curajul să pună punctul pe una dintre literele „i”. A spus că trebuie scos în afara legii acest partid pentru că încalcă legea partidelor politice, care interzice extremismul și încalcă prevederile legale în vigoare referitoare la negarea holocaustului. Peisajul e simplu. Dar acum, ce se întâmplă este că, impresionați de buimăceala generală, sunt ziariști, politicieni care spun că dacă aplicăm legea e rău și le dăm apă la moară, dacă noi înșine nesocotim legea, facem un bine. Asta nu face decât să adauge un plus la dezorientare, la debusolare. Dacă nu aplici legea la timp, s-ar putea ca mai târziu să îți lege mâinile cel împotriva căruia nu ai aplicat-o. Așa s-a întâmplat cu extremismul politic interbelic. Au fost tolerați. Justiția nu își făcea treaba. Politicienii au zis „lasă-i că sunt doar gargaragii”. Și până la urmă au ajuns la crime. Iar cei care astăzi argumentează, în modul în care argumentau și în legătură cu România Mare în anii 1990, sunt oameni care, de fapt, nu realizează că irosim timp, resurse. România Mare a dispărut după aproape 20 de ani fiind tolerat, deși era formațiune care încalcă flagrant orice regulă de coagulare politică. Era o bandă de foști securiști care aruncau cu venin și cu ură, exact cum fac acum acești mici moștenitori ai lui Vadim Tudor și ai lui Eugen Barbu. Ceea ce îi leagă pe șeful de galerie Simion, pe filozofii Lavric și Târziu și pe madam Șoșoacă este ura, dorința de a împroșca mizerie cu amenințări, cu tot ce poate zădărnici un minim de coerență socială. De fapt oamenii ăștia se poartă ca bătăușii din galeriile de fotbal, care nu se  mai uită la meci, ci își cară pumni unii altora. Ei vor să transforme România într-o arenă de pugilat. Asta e și filiația cu Vadim Tudor, care voia să ne strângă pe toți pe stadion, fiindcă eram toleranți, voiam occident, voiam integrarea în Uniunea Europeană și să tragă cu mitraliera. Ei sunt în continuare pe stadionul lui Vadim Tudor. Lucrurile astea trebuie spuse. Dacă nu le spunem și oamenii nu aud că aceste personaje livrează doar ură și că ura nu rezolvă nimic, nu dă nici bunăstare, nu dă nici pace, nu vindecă nici de covid, nu ne ajută nici să prosperă, dacă nu le spunem asta oamenii vor rămâne în durerea de cap pe care le-o provoacă atmosfera de acum.

Ascultă:

 
Decanului Facultății de Științe Politice a Universității București, Cristian Preda, despre amenințările AUR