Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kazahstan: Fostul şef al securității naționale, acuzat de trădare

ap22005277209815.jpg

Almaty, Kazakhstan Sursa imaginii: Associated Press / Vladimir Tretyakov

Autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Masimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, şi pe alţi câţiva oficiali, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă comitetul de securitate, informează agenţiile internaţionale de presă.

''La 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare'', se arată într-un comunicat al KNB. ''În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Masimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane'', continuă comunicatul, citat de AFP.

Potrivit EFE, Masimov, care a fost demis la 5 ianuarie împreună cu restul guvernului, este principalul suspect în ancheta privind revoltele violente care au zguduit republica din Asia Centrală în ultimele zile, provocate de creşterea preţului la gaze, şi pe care unele surse le consideră o tentativă de lovitură de stat.

Conform articolului 175 din Codul penal, Masimov, care a fost prim-ministru înainte de a deveni şef al KNB în 2016, ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare.

La 6 ianuarie, el a participat la reuniunea Consiliului de Securitate condusă de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, după care a fost arestat.

Fostul consilier prezidenţial Ermukhamet Ertisbaev l-a acuzat sâmbătă pe deţinut că a ascuns timp de ani de zile prezenţa unor tabere de antrenament, unde ar fi fost instruiţi participanţii la actualele tulburări antiguvernamentale.

Alţi analişti îl acuză în mod deschis pe Masimov că a organizat o lovitură de stat cu ajutorul unor mercenari din Afganistan şi Orientul Mijlociu.

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este afectat de un val de proteste care au izbucnit paşnic duminică în provincie, răspândindu-se apoi în alte oraşe şi mai ales în Almatî, capitala economică, unde demonstraţiile s-au transformat în revolte haotice şi sângeroase.

Potrivit autorităţilor, câteva zeci de persoane, inclusiv 18 poliţişti, au fost ucise în aceste proteste, cele mai mari din ultimii 30 de ani de independenţă a ţării.

Tokayev a dat vineri ordinul explicit de a "trage pentru a ucide" fără avertisment împotriva demonstranţilor care opun rezistenţă autorităţilor. Susţinut de Rusia, care la solicitarea sa a trimis trupe în ţară, el a exclus negocierea cu protestatarii.

Sâmbătă, preşedintele a subliniat că, datorită desfăşurării de trupe de către Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, alianţă militară post-sovietică, autorităţile au putut trimite mai multe unităţi în fosta capitală, Almatî, epicentrul violenţelor.

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale a declarat vineri că ordinea a fost restabilită şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe.