Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Watergate polonez: liderul de facto al statului admite existența programelor-spion

pegasus.png

Sursa imaginii: 
Joel Saget / AFP via France24

Potrivit unei știri transmise de Agenția Reuters, liderul Partidului Lege și Justiție din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a admis că țara sa a cumpărat programe spion sofisticate, dezvoltate de grupul NSO din Israel. El a negat însă că programele spion ar fi fost folosite împotriva oponenților politici. Declarația dă o nouă turnură unui scandal care zguduie de mai mult timp societatea poloneză.

Deși ocupă doar un post de vice-prim-ministru, Jaroslaw Kaczynski este considerat drept conducătorul de facto al Poloniei.

El a afirmat într-un interviu publicat vineri de săptămânalul Sieci, apropiat guvernului, că „ar fi rău dacă serviciile poloneze nu ar avea acest tip de instrument”.

El a respins însă acuzațiile opoziției conform cărora Pegasus ar fi fost folosit împotriva oponenților, calificându-le drept „prostii absolute”.

Este pentru prima dată când oficiali de rang înalt din coaliția de guvernare, constituită în jurul partidului naționalist-conservator Lege și Justiție (PiS), confirmă că guvernul este în posesia sistemului.

Până acum, oficialii de partid și guvernamentali au minimalizat sau au respins o astfel de posibilitate. Luna trecută, însuși Kaczynski spunea că nu știe nimic despre programele-spion.

Aceasta este o ultimă piesă într-un scandal care durează de câteva luni și pe care jurnaliștii îl numesc deja un Watergate polonez.

Potrivit organizației Amnesty International, telefonul unui politician de opoziție a fost spart în timpul campaniei electorale.

Este vorba despre Krzysztof Brejza, care a condus campania Platformei Civice, în 2019. Dacă acuzațiile s-ar dovedi adevărate, aceasta ar pune un mare semn de întrebare asupra alegerilor, câștigate la limită de Partidul Lege și Justiție.

Iar politicianul de opoziție a reacționat imediat pe Twitter: „După o serie de minciuni ale politicienilor PiS, este în sfârșit posibil să aflăm adevărul”, a scris el pe rețeaua de socializare.

 

Opoziția cere anchetă

Potrivit Citizen Lab — un organ de supraveghere a securității cibernetice din Canada — programul Pegasus a fost folosit pe o scară destul de largă în Polonia. Printre victime s-ar număra jurnaliști, avocați și politicieni .

Kaczynski a negat că programul ar fi jucat vreun rol în campania electorală din 2019, dar nu a exclus complet faptul că telefonul lui Brejza a fost spart, spunând că senatorul de opoziție a fost „suspectat de anumite infracțiuni”.

Politicianul de opoziție amenință însă cu acțiuni legale spunând că telefonul său a fost spart de 33 de ori înainte de alegeri. El a afirmat că mesajele text au fost extrase de pe telefonul său și folosite împotriva sa de televiziunea de stat, care este controlată de partidul de guvernământ.

Opoziţia cere o anchetă parlamentară asupra folosirii programelor spion împotriva oponenților politici, notează Politico.

Pegasus a fost dezvoltat de firma israeliană NSO Group și este vândut în principal unor entități guvernamentale, teoretic, pentru a lupta împotriva criminalității și terorismului. Dar controversele privind utilizarea acestuia persistă de ani de zile și au izbucnit în vara trecută, când o investigație numită Pegasus Project a descoperit că software-ul a fost folosit în peste 50 de țări pentru a-i spiona pe membri ai societății civile, politicieni, avocați, jurnaliști și alți posibili opozanți ai unor guverne autoritare.

Iar scandalul vine într-un moment cum nu se poate mai prost pentru guvernul polonez, aflat deja în conflict cu instituțiile europene pe teme precum statul de drept, drepturile omului sau libertatea presei. (Surse: Reuters, Politico.eu).

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 10 ianuarie 2022