Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea referitoare la intervenţia imediată asupra urşilor, trimisă la reexaminare

grizzly-bear-g97e23b9bf_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Legea pentru aprobarea metodelor pentru combaterea atacurilor ursului brun a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis. OUG-ul privind intervenția imediată în cazul urșilor periculoși rămâne în vigoare, iar Parlamentul va rectifica elementele juridice invocate de Klaus Iohannis în cererea de reexaminare, afirmă ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, pentru reexaminare, legea privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun, în intravilanul localităților, pentru că unele dintre dispoziții sunt neclare, de natură să genereze probleme.

„Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative reglementează intervenția imediată în cazul situațiilor critice generate de exemplare de urs brun care pun în pericol viața sau integritatea corporală a cetățenilor. Aprobând măsurile cuprinse în acest act normativ, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 completează acest cadru normativ prin instituirea unor norme referitoare la zonele în care se pot realiza intervențiile imediate asupra exemplarelor de urs brun, asupra persoanelor și bunurilor acestora, precum și asupra modului de punere în aplicare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021. Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dintre dispozițiile acesteia sunt neclare, de natură să genereze probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament”, transmite Adnministrația Prezidențială.

A fost finalizată OUG pentru intervenția rapidă în zonele unde apar urși, anunță ministrul Mediului

Potrivit Președinției, revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viață și integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, și prevenirea atacurilor săvârșite de către animale sălbatice ce aparțin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluții legislative care să asigure un climat de siguranță în comunitățile direct afectate, dar să contribuie și la protejarea acestor specii.

Șeful statului reclamă că lipsa de claritate a reglementării este de natură să genereze nu doar dificultăți de aplicare, ci și consecințe semnificative din perspectiva regimului răspunderii penale. Pe de o parte, în cuprinsul normei nu se menționează că aceasta derogă de la norma generală, iar, pe de altă parte, asimilarea situațiilor în cauză cu o stare de necesitate riscă să creeze un regim al răspunderii penale derogatoriu, distinct al persoanelor vizate, cu consecințe importante.