Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decesul lui David Sassoli duce la o situație inedită la vârful PE

271726913_515596293268375_3148032776628387093_n.jpg

Sassoli Metsola
Iesirea din scenă bruscă a lui David Sassoli marchează intrarea Robertei Metsola
Sursa imaginii: 
Roberta Metsola/Tweeter

David Sassoli a încetat din viață cu câteva zile înainte de încheierea mandatului său de președinte al Parlamentului European. Astfel, succesoarea lui dată drept sigură în ultimele săptămâni, Roberta Metsola, i-a luat deja locul fără a fi aleasă în funcție. Iar social democrații s-ar putea opune la votul din 18 ianuarie. 

Cei doi ani și jumătate de mandat al lui David Sassoli ar fi expirat saptămâna viitoare când plenul Parlamentului European trebuia să voteze un alt președinte. Este pentru prima dată când un președinte al Parlamentului European moare înainte de a ieși din funcție. 

Dar cum această tragedie s-a petrecut la expirarea mandatului, ea nu are niciun impact asupra procedurii europene pentru alegerea unui alt președinte. 

Printr-o veche înțelegere între dreapta și stânga europeană, cei cinci ani ai unei legislaturi europene sunt împărțiți egal privind accesul la președinția PE. Un președinte creștin-democrat are un mandat de doi ani și jumătate, urmat de un președinte social-democrat sau invers. 

Procedura prin care candidatul ales trebuie să obțină majoritatea absolută a voturilor (nu a membrilor) este prin urmare mai mereu o formalitate întrucât jocurile sunt deja făcute. 

Acesta a fost cazul timp de decenii până în 2017 când dreapta europeană a refuzat să cedeze locul stângii când i-a venit vremea; au urmat atunci schimburi de replici extrem de dure între politicienii europeni ca și un vot plin de peripeții prin care cu mare dificultate dreapta a reușit să-l păstreze pe Antonio Tajani în funcție în detrimentul contracandidatului său, social-democratul Gianni Pittella.

Acum problema nu s-ar mai fi pus din nou în acest fel. Favorita și de fapt singura candidată la acest post este Roberta Metsola, malteza, 42 de ani, deputat european din 2013,  membră a PPE și extrem de bine văzută în majoritatea cercurilor de la Bruxelles. 

Cel puțin acesta era cazul pâna de curând,  când numele ei nu circula încă în contextul votului din 18 ianuarie. Când s-a aflat că în urma social-democratului Sassoli, creștin-democrata Metsola va veni să echilibreze funcția de la vârful PE, tot atunci s-a aflat și de opiniile ei anti avort. 

Astfel, social-democrații, care nici nu mai prezintă un contracandidat, spun totuși că se vor opune la votul de marțea viitoare. 

De ce a fost desemnată tocmai Roberta Metsola? Lucrurile s-au limpezit după îndelungate dezbateri doar în urmă cu trei săptămâni când majoritatea grupurilor politice au fost de acord că alegerea sa – femeie tânără reprezentând un stat mic al UE- ar fi simbolică. 

In România , Roberta Metsola este cunoscută drept o apărătoare a statului de drept și o ardentă inamică a corupției. Luările ei de poziție împotriva diferitelor acțiuni ale guvernului român s-au făcut auzite mai ales în perioada 2016-2019. 

Dar Metsola, ca orice persoană politică, este de fapt animată de subiectele politice și sociale aflate la modă. Lupta împotriva corupției și apărarea statului de drept sunt probleme spinoase pe care UE nu reușește încă să le țină sub control într-un număr de state estice și sudice, Malta aflându-se printre acestea. 

Vocea Robertei Metsola s-a auzit astfel mai tare decât a altora atunci când trebuia și s-a auzit mai încet tot atunci când trebuia – anume când se vorbește despre dreptul femeilor la avort.