Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boris Johnson se confruntă cu un val crescând de furie politică din cauza unei petreceri cu băuturi în timpul carantinei

boris_carrie.jpg

Boris Johnson și Carrie Symonds
Boris Johnson și Carrie Symonds sunt acuzați că au participat la o petrecere cu mulți invitați la reședința premierului de la 10, Downing Street
Sursa imaginii: 
Sky News

Opoziția Laburistă și unii parlamentari Conservatori cer răspunsuri imediate dacă prim ministrul britanic Boris Johnson a participat la o întâlnire cu băuturi în grădina reședinței sale 10, Downing Street în timpul carantinei din 2020. Premierul se va confrunta miercuri cu o dificilă sesiune de interpelări în parlament, 

În Camera Comunelor vice-liderul Laburist, Angela Rayner, a spus că premierul „poate fugi, dar nu se poate ascunde” de dat socoteală asupra reuniunii din mai 2020. Premierul Johnsoan a refuzat să spună dacă a mers la petrecere atunci.

Luni, canalul ITV a publicat un e-mail divulgat de la secretarul privat principal al premierului Johnson, Martin Reynolds, în care invita 100 de angajați la „băuturi distanțate social în grădină la nr. 10” pe 20 mai 2020 – când regulile de izolare din Anglia interziceau adunările mari în aer liber.

Invitația i-a încurajat pe oameni să „aducă propria băutură” și „să profite la maximum de vremea frumoasă”.

Martorii au declarat pentru BBC că prim-ministrul și soția sa Carrie s-au numărat printre aproximativ 30 de persoane care au participat la adunarea cu băuturi.

O anchetă - condusă de un înalt funcționar public Sue Gray - este în curs de desfășurare cu privire la acest eveniment și la alte adunări care au avut loc în sediul guvernului în 2020.

 „Ar trebui să scăpăm de el…. Ar trebui să ne asumăm situația. Suntem Partidul Conservator . Nu oferim o bună guvernare” – un verdict înțepător al unui deputat Conservator care a vorbit cu BBC păstrându-și anonimatul, care nu pare însă să reprezinte, cel puțin nu încă, consensul dintre rândurile partidului de guvernământ cu privire la ce trebuie făcut cu situația actuală din Downing Street.

Răbdarea se termină

Dar momentul de bunăvoință promis pentru sărbătorile de Crăciun s-a încheiat de mult. Subiectul conversației dintre Conservatori era dacă a sosit sau nu momentul când Boris Johnson, câștigătorul alegerilor din 2019, a devenit Boris Johnson politicianul discreditat.

Parlamentarii Laburişti s-au înghesuit la rândul lorpentru a relata poveștile alegătorilor care au suferit în timpul pandemiei și pentru a acuza guvernul de ipocrizie.

Deputatul Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord, Jim Shannon, a plâns când a vorbit despre moartea soacrei sale în timpul pandemiei.

Liderul grupului Partidului Naționalist Scoțian, al treilea ca mărime în parlamentul de la Westminster, Ian Blackford, le-a cerut parlamentarilor Conservatori să „forțeze [premierul] să demisioneze din funcție” dacă nu „face lucrul decent” și demisionează de unul singur.

Deocamdată premierul Johnson se ascunde de furia parlamentarilor, dar miercuri la sesiunea de interpelări va trebui să dea socoteală în fața Camerei Comunelor. Și mai serios pe termen lung este faptul că electoratul britanic nu va tolera la nesfârșit acest dublu standard în care oamenii de rând suportă rigorile restricțiilor anti-Covid iar prim-ministrul lor îi sfidează cu nonșalanță.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ