Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Opoziția îi cere demisia prim-ministrului Boris Johnson după scuzele acestuia pentru participarea la o petrecere în timpul carantinei

boris_johnson_keir_starmer.jpg

Boris Johnson și Keir Starmer
Liderul opoziției Keir Starmer (dreapta) i-a cerut demisia premierului Boris Johnson
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

Prim-ministrul britanic Boris Johnson și-a cerut scuze pentru participarea la o petrecere cu băutură în timpul primei carantine Coronavirus. Liderul Laburist Sir Keir Starmer a spus că premierul trebuie să demisioneze din cauza aceasta.

La sesiunea săptămânală de interpelări din Camera Comunelor, premierul Johnson admis în fața deputaților „furia” publică față de evenimentul din mai 2020 din grădina reședinței sale de la 10, Downing Street.

El a spus că regretă acțiunile sale și că a crezut că evenimentul era în legătură cu munca sa, adăugând că a petrecut aproximativ 25 de minute acolo, astfel încât să poată „mulțumi grupurilor de personal” pentru munca depusă.

“Privind retrospectiv, ar fi trebuit să-i trimit pe toți înapoi înăuntru. Ar fi trebuit să găsesc o altă modalitate de a le mulțumi și ar fi trebuit să recunosc că – chiar dacă s-ar fi putut spune din punct de vedere tehnic că se încadrează în reguli – ar fi milioane și milioane de oameni care pur și simplu nu vor vedea lucrurile așa." a mai spus premierul Johnson.

Parlamentarii opoziției s-au aliat pentru a-i cere premierului Johnson să demisioneze - sau ca propriii deputați din Partidul Conservator să-l forțeze să demisioneze - la sesiunea furtunoasă de interpelări ale prim ministrului.

„Iată-l. După luni și luni de înșelăciune, spectacolul patetic al unui om care a ajuns la capătul drumului. Apărarea lui... că nu și-a dat seama că a fost la o petrecere, este atât de ridicolă încât este de fapt jignitoare pentru publicul britanic.”, a spus Keir Starmer.

„În cele din urmă a fost forțat să recunoască ceea ce știa toată lumea, că, atunci când toată țara era închisă, el găzduia petreceri cu băutură în Downing Street. Va face acum lucrul decent și va demisiona?” a întrebat retoric liderul opoziției.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ