
Presa internaţională
Negocieri în impas. Trebuie Occidentul să se pregătească de război?
nato_rusia.png

CNN reia declarația secretarului de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, potrivit căreia Rusia nu s-a angajat să detensioneze situația la granița cu Ucraina după două runde de discuții diplomatice săptămâna aceasta.
În timpul întâlnirii de aproximativ patru ore de miercuri - care a durat mai mult decât era programată - Sherman a spus că SUA și aliații săi din NATO au calificat ca inacceptabilă cererea Rusiei ca Ucrainei să nu i se permită vreodată aderarea la NATO. Sherman a spus că este „greu de înțeles” în ce mod s-ar simți Rusia amenințată de Ucraina, când are cea mai mare armată convențională din Europa.
Corespondentul Deutsche Welle la Moscova transmite că discuțiile de miercuri au reprezentat un „succes limitat” pentru Rusia :
„Trebuie să ne amintim că de la anexarea peninsulei Crimeea în 2014, Rusia a fost în esență izolată pe scena internațională, inclusiv în cadrul NATO. Alianța își exprimă acum disponibilitatea de a restabili misiunile de la Moscova și Bruxelles, precum și de a programa mai multe discuții, iar acesta este un semn pozitiv pentru Rusia”.
Șeful biroului de la Bruxelles al publicației germane spune că nu existau așteptări pentru o soluționare a crizei, în urma discuțiilor de miercuri.
„Cu toate acestea, faptul că toate cele 30 de state NATO se reunesc cu Rusia este foarte semnificativ, pentru că organismul Consiliului NATO-Rusia – creat pentru a susține un astfel de dialog – era mort de aproape doi ani și jumătate”, mai notează DW.
În Franța, L'Express vede un ”dialog al surzilor” între NATO și Rusia:
”Statele Unite și aliații europeni s-au văzut miercuri într-un impas în încercările lor de a evita un nou conflict în Ucraina, în timpul reuniunii Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles”.
Poziții incompatibile
The Guardian citează un analist senior în Consiliul European pentru Relații Externe, potrivit căruia abordările urmate de SUA și Rusia sunt fundamental incompatibile.
”SUA încearcă să reducă discuțiile la probleme tehnice privind controlul armelor, în timp ce Rusia dorește să le folosească pentru a redefini Europa”.
CNBC încearcă să clarifice de ce, în definitiv, Rusiei îi pasă atât de mult de Ucraina și cât de departe ar putea fi dispus să meargă Kremlinul pentru a opri Kievul să se alăture alianței.
Maximilian Hess, cercetător la Institutul de Cercetare în Politică Externă, consideră că „Rusia nu încearcă doar să interzică Ucrainei să se alăture Alianței dar și să o scoată din sfera de influență occidentală în care a intrat după Revoluția din 2014. Aderarea la NATO este însă un simbol puternic”.
În La Croix, Sven Biscop, expert în politică europeană și profesor la Universitatea Gent, amintește că „problema ucraineană a fost declanșată inițial de Putin în 2014, tocmai pentru că țara se apropia de UE. Dar de atunci, UE nu a reușit să-și demonstreze capacitatea de reacție pe termen scurt. În special, pentru că lipsește procesul decizional centralizat”. Expertul nu vede în Europa „o adevărată comunitate, ci un șir de state care trebuie să voteze în unanimitate chestiunile de politică externă și de securitate comună”.
Semne de război ?
Revista americană Defense One este de părere că SUA ar trebui să se pregătească de război împotriva Rusiei, pentru Ucraina :
”Dacă Putin nu este descurajat să pună mâna pe o altă bucată de teritoriu suveran, el nu se va opri aici.
Argumente? Amploarea și tipul de forțe dispuse de armata rusă, ultimatumurile emise de Putin și oficialii săi, retorica belicoasă care a saturat până de curând mediile rusești și nerăbdarea cu privire la negocieri, exprimată de ministrul său de externe. Adăugați probabila anxietate a lui Putin față de demonstrațiile de săptămâna trecută din Kazahstan – și succesul Moscovei în a le înăbuși.
Dar motivul de bază pentru care probabil discuțiile cu Rusia vor eșua, este că Statele Unite și aliații lor nu au nimic de oferit imediat Moscovei în schimbul unei detensionări.
Statele Unite trebuie să facă mai mult decât să emită ultimatumuri cu privire la sancțiuni și sancțiuni economice. Liderii americani ar trebui să organizeze o coaliție internațională de forțe militare dispuse și pregătite să-l descurajeze pe Putin și, dacă este necesar, să se pregătească de război”.