
Politică
Cine este ”vulpea argintie” de la masa negocierilor cu rușii?
wendy_sherman.png

Cu părul ei grizonat, Wendy Sherman (72 de ani) mai este cunoscută și sub porecla de „Silver Fox” (Vulpea Argintie). Dar este cunoscută mai ales pentru abilitățile ei diplomatice, care îi determină chiar și pe cei mai reticenți sau ostili parteneri de negociere să fie de acord cu termenii ei.
Timp de trei decenii, ea a reprezentat Statele Unite în negocieri complicate: sub președinția lui Bill Clinton, a devenit prima femeie subsecretar pentru afaceri politice. A încercat apoi să dezvolte un acord cu nord-coreenii pentru a pune capăt eforturilor acestora de a produce arme nucleare.
În 2011, sub președinția lui Barack Obama, ea a preluat conducerea negocierilor în materie de arme nucleare cu Iranul. A contribuit la încheierea unui acord istoric între Iran și cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și Germania în 2015. Deși acordul nu mai este valabil (în 2018, Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din acordul de la Viena, precum și „cel mai înalt nivel posibil de sancțiuni economice” împotriva Iranului), discuțiile pentru a salva acest acord și pentru a aduce Iranul înapoi la masă au început în luna mai, după ce președintele american Joe Biden și-a preluat mandatul.
Un parcurs atipic
Wendy Sherman se remarcă și prin traiectoria ei de viață: în anii 1980, era asistentă socială în Baltimore, unde a lucrat pentru a îmbunătăți accesul la locuințe la prețuri accesibile în oraș. Devine apoi directoarea unui oficiu de stat pentru protecția copiilor, unde își dobândește reputația politică. A condus de asemenea EMILY's List, un comitet de acțiune politică care oferă finanțare candidaților democrați pro-avort.
Profesoară de politici publice și directoarea Centrului de Leadership Public de la Harvard Kennedy School, ea face parte și din consiliile de administrație ale International Crisis Group și Atlantic Council, fiind totodată membră a Consiliului pentru Relații Externe al SUA și a Aspen Strategy Group.
Negocieri dificile
„Un simț realist al propriei puteri” este necesar pentru a face față celor care ți se opun, scria aceasta în 2018. Wendy Sherman însăși spune că nu discută despre dialogul diplomatic cu Rusia în termeni de „încredere”, ci de rezultate. În timpul negocierilor cu Iranul, avea nevoie să obțină reducerea sancțiunilor internaționale împotriva acestei țări. Nu este și cazul Rusiei.
Wendy Sherman cunoaște bine circuitul și actorii implicați, iar aceștia o cunosc pe ea ca pe un diplomat dur, care rareori renunță la a avea ultimul cuvânt. Al doilea om ca importanță în Departamentul de Stat al SUA, este conștientă că are nevoie de toate trucurile diplomatice pe care le deține, pentru a-și atinge obiectivele și a ține piept rușilor, pentru a evita un conflict major în Europa.
Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr.