Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Simion, după scandalul de la Timișoara: E dreptul nostru să intrăm în orice clădire publică. E un alt fel de a face politică

george_simion1.jpeg

Președintele AUR George Simion
Sursa imaginii: 
Otilia Ghitescu / RFI România

Scenele de la Timișoara, unde zeci de oameni au intrat în clădirea primăriei, conduși de un parlamentar AUR, s-ar putea repeta și în alte orașe. Asta spune George Simion, care susține că este dreptul oricărui român să intre când vrea într-o instituție publică. Simion afirrmă că nu are nicio răspundere în ceea ce privește acțiunea de la Timișoara, pentru care, până acum, au fost date amenzi de peste 40.000 de lei. 

Caravana AUR a ajuns în Timiș și, așa cum se știe deja, s-a lăsat cu scandal. În jur de 100 de oameni, așa cum estimează chiar deputatul George Simion, care le-a deschis calea, au intrat în Primăria Timișoara, fără să fie întrebați de nimeni de sănătate. Polițiștii locali aflați, teoretic, la post au rămas impasibili, iar instituția, condusă de opt ani de un director interimar, este acum în centrul unei anchete interne.  Jandarmii, care supravegheau din afară un protest autorizat organizat de Noua Dreaptă Mehedinți, au dat ulterior 12 amenzi. Opt dintre cei care au intrat în primarie au de plătit câte 4.500 lei pentru acțiunile lor. 

George Simion susține însă că lucrurile n-au stat așa cum s-a văzut și în transmisiunile live pe de rețelele de socializare făcute de colegii lui de partid. „Am mers cu un alt revoluționar, domnul Ioan Bânciu, pentru a cere o audiență pentru domnul Bânciu, care nu e primit la Primăria Timișoara de peste o lună și jumătate. Audiențe, din tot ce ne-au zis toți timișorenii, nu sunt ținute de către primarul Dominic Fritz, și am zis că măcar unul dintre viceprimari, că este o situație presantă”, declară deputatul.

Parlamentarul AUR nu-și asumă niciun fel de responsabilitate pentru ce s-a întâmplat la Timișoara.  Asta, deși în imaginile filmate se vede că le vorbea oamenilor la microfon, de pe holurile primăriei. În plus, o parte din cei care îl însoțeau purtau veste cu însemnele partidului. 

„Nu am fost responsabil. Eu am intrat eu împreună cu domnul Bânciu, în spatele meu au venit circa 100 de oameni pentru care nu sunt eu responsabil. Nu sunt responsabil pentru fiecare persoană. Nu le știam identitatea celor care au venit… Am văzut un tată cu doi copii. Bandele lui Simion erau compuse dintr-un tată cu doi copii de mână. Au strigat ceva, eu nu am strigat (…) Eu nu știam că e domnul Dominic Fritz în clădire, dacă știam, țineam morțiș să vorbesc cu dumnealui. Că nu e posibil așa ceva, sunt un demnitar al statului român, și să nu vină cineva să-mi zică, că nu era în dreptul meu să cer o întrevedere cu primarul Dominic Fritz. E dreptul fiecărui timișorean și e dreptul nostru, ca demnitari publici, să intrăm în orice clădire publică”, continuă Simion.

Și nici vorbă de violență. E doar un alt fel de politică, afirmă deputatul AUR, care, în fața susținătorilor, uită voit și care a fost  ordinea evenimentelor: „Eu nu cunosc care sunt metodele agresive, cred că o metodă agresivă de intimidare este postarea lui Dominic Fritz, unde a mințit foarte mult, și dacă unul minte, și celălalt poate să țipe «Minți!» (…) Da, e un alt fel de a face politică, dar nu îl asemuiți cu perioade de care suntem străini, din istoria României”.

La „conferința extraordinară” desfășurată la un hotel din Timișoara, fără respectarea regulilor sanitare, parlamentarul a anunțat și formarea unei alianțe numită Liga Anti-Fritz. Practic, a aruncat o informație, dar nu a dat și detalii.

„O să anunțăm în zilele următoare componța Alianței pentru Unirea României pe plan local pentru eliminarea primarului Dominic Fritz din viața politică românească prin alegeri democratice. Dacă doriți, o ligă anti-Fritz. Nu anti-Fritz cetățeanul german parașutat aici la Timișoara, ci  Dominic Fritz primarul care a promis timișorenilor că o să aibă condiții normale (…)  Sunt foști primari și președinți de consiliu județean și sunt formațiuni politice care aderă la această ligă. Nu am acceptul lor ca să le facem publice numele (…) veți avea surprize, mai toată lumea bună a Timișoarei, dar nu am voie să spun acum”, a declarat George Simion.

Pe de altă parte, Asociația Municipiilor din România a condamnat acțiunea AUR. „Facem un apel la instituțiile statului cu atribuții în ordinea publică să acționeze ferm și să sancționeze astfel de fapte, dar și să prevină pe viitor repetarea unor asemenea acțiuni agresive și primitive care nu au ce căuta într-un stat civilizat, membru al Uniunii Europene”, se precizează într-o scrisoare deschisă semnată de 23 de edili. George Simion îi avertizează însă că ar putea avea și ei parte de scene similare. 

„În primărie nu ne-a întrebat nimeni și nimic și nu înțelegem de ce ar trebui să ne întrebe, până la urmă, pentru că e o instituție publică, asta e prima mare aberație, e instituție publică, deci trebuie să lucreze cu publicul (…) Nu să fie închisă și baricadată, cum ar fi vrut unii și alții. Și unii primari din noul USL, că asta a fost, indivizi pătați, cu probleme mari de integritate, și-au dat mâna într-o declarație la 12 noaptea, au dat ei o declarație, speriați că s-ar putea să pățească la fel și prin alte primării, să vină românii peste ei în instituții. Păi o să vină, dacă nu-i primesc la audiențe o să vină și o să fie vocali”, a conchis parlamentarul.

După acțiunea de vineri, Inspectoratul de Poliție Timiș a deschis dosar penal pentru violarea sediului profesional. Cercetările se desfășoară sub  coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara. Jandarmii nu au precizat dacă printre cei 12 amendați se numără și George Simion. Acesta le recomandă celor sancționați să conteste amenzile în instanță.